Kihelyezték a Doina Corneáról elnevezett kolozsvári utcatáblát

Kihelyezték a Doina Corneáról elnevezett kolozsvári utcatáblát

Doina Cornea nevét vette fel az a kolozsvári Alba Iulia (Tinódi) utca, ahol a diktatúra ellenzéki személyisége élete legnagyobb részében lakott.

Az önkormányzattól egyébként Leontin Iuhas, Doina Cornea fia kérte, hogy az az utca viselje elhunyt édesanyja nevét, ahol korábban lakott.

Hírdetés

Cornea kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz. 1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá.

Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták. Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig. Majd a lövöldözések ellenére részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetéseken.

A rendszerváltás után egyik alapítója volt a romániai Totalitariánusellenes Demokratikus Fórumnak, amelynek utóbb elnökévé választották. 2018-ban, 88 éves korában halt meg Kolozsváron. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »