Kígyózott a sor a penészes kolbásszal lebukott hentesbolt előtt

Kígyózott a sor a penészes kolbásszal lebukott hentesbolt előtt

„Mesedélután. Ez egy lejárató kampány: egy konkurens cég hívta rájuk az ellenőröket” – így kommentálta lapunknak a Fény utcai piac egyik hentesboltjának eladója, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei nemrég ellenőrzést tartottak a Kollár és Társa Bt. húsboltjában. A hatóság több mint három tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, illetve penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított terméket talált.

Nyilatkozónk azonban az ellenőrzés eredményét is kétségbe vonta, azt mondta: a penészes kolbász egy kamu. A férfi úgy véli, egyáltalán nem rossz minőségű áruról volt szó. Szerinte azért vitték el a termékeket, mert nem volt rajtuk címke. A Nébih felvételei ennek épp az ellenkezőjét bizonyítják: a hivatal honlapján közzétett videón penésztől fehérlő, radiátorcsöveken lógó, címkézetlen kolbászokat és hónapokkal ezelőtt lejárt szavatosságú téliszalámikat látni.

A hentes azonban sajátos magyarázattal állt elő, és védelmébe vette a versenytársat. Szerinte a termékek címkézetlensége annak az eredménye, hogy a jó minőségű kolbász szárad, idővel vékonyodik, ezért a gyártó által ráragasztott címke a mozgatása során leesik. Az eladó azt is hozzátette, hogy a Kollár és Társa Bt. harminc éve van a piacon, a tulajdonosa tisztességes és becsületes ember. Ez lehet, hogy így van, tény azonban, hogy a hatóság borzasztó állapotokat talált a boltban. Az ellenőrzés után a harmadik emeleten található üzlet működését ennek megfelelően egy időre fel is függesztették, ám a cég orvosolta a problémákat és újra kinyithatott. Ottjártunkkor kígyózó sor állt a bolt előtt, a csemegepultban frissebbnél frissebbnek tűnő termékek csábították a vásárlókat. A radiátorcsövön lógó penészes kolbásznak nyomát sem találtuk, sőt! Gusztusos Csabai, Békési csalogatta a vevőket, akik egyébként mit sem sejtve kémlelték a kirakatot. Kérdezősködésünk nyomán pedig leginkább csak hitetlenkedtek, a hallottak sem vették el a kedvüket a sorban állástól.

– Mindig itt vásárolok, abszolút meg vagyok elégedve a bolttal! Tudja mit? Menjen el a sajtoshoz, múltkor ott penészes camembert-t vettem – mondta egyikük. Azt nem tudjuk, hogy megjegyzését viccesnek szánta-e, vagy tényleg további szabálytalanságokra próbálta-e felhívni a figyelmet

A húsbolt egyik eladója egyébként kérdésünkre, hogy valóban ott történt-e a szabálytalanság, először nemmel felelt, majd némi értetlenkedés után egy „nem nyilatkozunk”-kal intézte el faggatózásunkat.

Hírdetés

http://mno.hu/

Azt azonban nem lehet tudni, hogy a Kollár és Társa Bt. a Fény utcai piac egy konkurens húsboltjának szúrta-e a szemét, vagy egy, a piacon kívül üzemelő hentesbolt pályázik-e az elitnek is mondott piac üzlethelyiségének bérlésére. A cikkünk elején említett hentes annyit mondott:

„Egy gusztustalan patkány volt a feljelentő, aki tönkre akarta tenni a boltot”.

A jelek szerint ez végül sikerülhet is neki. Nem sokkal látogatásunk után a Fény utcai piac üzemeltetője az MTI-vel közölte: azonnali hatállyal felmondták az üzlethelyiség bérleti jogviszonyát.

A piacon egyébként nem először találnak meglepő termékeket az ellenőrök: évekkel ezelőtt azzal verték át az embereket, hogy borjúhúsként árultak sertéshúst a vásárlóknak. A húshamisítási ügyben a rendőrség ugyan vádemelést javasolt, de a maratonira nyúlt nyomozást megszüntették, mert a hivatalos közlés szerint nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése.

Belföld Markotay Csaba A vásárló könnyű préda a piacon is A kereskedőket nem igazán érdekli, ha társaik gátlástalanul átverik a jóhiszemű és gyanútlan fogyasztókat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »