Kifejlesztették a helytakarékos napelemes rendszert

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Biomimikri: az emberiség jól bevált módszere arra, hogy leutánozza a természet jól működő struktúráit a saját technológiai megoldásai érdekében. Nem csoda, hogy a fenntartható elképzelésekhez is nagyon sokat tud segíteni, ha a természetből inspirálódunk – ennek egy friss példája az úgynevezett szolárfa, ami a természetes fákat próbálja meg leutánozni úgy, hogy közben begyűjti a napenergiát is. A napelemfa vagy szolárfa olyan eszköz, amely formájában fára emlékeztet, de koronája helyén fotovoltaikus (PV) panelek vannak. A fa „levelei” felfogják a napenergiát, és elektromos árammá alakítják át, az ágak pedig a törzsön keresztül vezetik le az áramot egy központi akkumulátorba. Lényegében ugyanazokat az előnyöket nyújtják, mint a napelemek, de az ahhoz szükséges felületnek csak töredékét használják fel. A szolárfák nem új találmányok, a szingapúri Gardens By the Bay parkban például már régóta találhatók ilyen építmények. A népszerűségük azonban most kezd egy kicsit fellendülni, hiszen kezdjük megérteni, hogy bár a napelemek egyre hatékonyabbak, mégsem a leghatékonyabb megoldást jelentik a Nap energiájának leszüretelésére.

De mik a szolárfák legfontosabb előnyei?

Hírdetés

Kevesebb helyre van szükségük, mint a hagyományos napelemeknek. Mivel vertikálisan állnak, alapvetően kevesebb területet foglalnak el, ezen kívül közelebb is vannak a naphoz magasságuk révén, így több napfényt tudnak összegyűjteni.

Állatok és növények számára jelenthetnek otthont. A szingapúri szolárfákon például trópusi növények élnek, amelyek állatok számára is otthont és élelmet jelentenek. A törzsre gyakorlatilag bármilyen szívósabb növényt fel lehet futtatni. Kevés karbantartást igényelnek. Mivel egyenként rendelkeznek akkumulátorral, a legtöbb, amit tenni kell értük rendszeresen, az a napelemek felületének letakarítása. Csökkenthetik a hősziget-hatást. A városokban óriási probléma a hőségben jelentkező hősziget-hatás, ami a rengeteg betonfelület miatt jelentkezik. A szolárfák árnyékot adnak, ezzel csökkentik a beton felületét, és a visszasugárzott hő mennyiségét is.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »