Kifakadt az EU-biztos

Kifakadt az EU-biztos

Éles hangnemben bírálta a román kormányt hétfőn Corina Creţu regionális politikáért felelős EU-biztos, aki szóvá tette, hogy bár megtehetnék, az illetékesek mégsem hívnak le uniós forrásokat az infrastrukturális beruházások megvalósítására.

„Nem fogadom el többé a kormány inzultusait a munkámmal kapcsolatosan” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a román EU-biztos. Hozzáfűzte, nem érti, miért vált feszélyezetté a kapcsolat a kormány és közte amiatt, mert kimond bizonyos dolgokat. Bár Brüsszelben van pénz infrastrukturális megvalósításokra, ehhez nincsenek tervek – mondta, s példaként említette, hogy a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya megépítését az Európai Bizottság prioritásként kezeli.

Hírdetés

Ezúttal is ellenezte, hogy az említett sztráda a köz- és a magánszféra (ún. PPP-rendszer) együttműködésével jöjjön létre, az EB sem támogatja ezt az elképzelést – jegyezte meg. Kifejtette azt is, pillanatnyilag csupán egy nagy infrastrukturális beruházást elemez az Európai Bizottság – a fővárosi Otopeni repteret és az északi-pályaudvart összekötő metróvonalét –, és továbbra is várják a  Craiova–Piteşti szakaszra, illetve a brăilai hídra vonatkozó terveket.

Rámutatott arra is, a román hatóságok még az általuk megszabott határidőket sem tartják be, s példaként említett egy fővárosi metrószakasz kialakítását célzó elképzelést, melynek terveit 2017 decemberéig kellett volna benyújtani, ám ez mindeddig nem történt meg.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »