Kiegyezett a román állami légitársaság a „beteget jelentő” pilótákkal

Véget ért a román Tarom állami légitársaság tömegesen beteget jelentő pilótáinak hétfőn kezdődött tiltakozása, miután megállapodás született a Tarom vezetősége és a repülőszemélyzet képviselői között, így kedden már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – tudatta az Agerpres hírügynökség a légitársaság bejelentésére hivatkozva.

Közleményében a Tarom elnézést kért az utasoktól a hétfői járattörlések okozta kellemetlenségért, azt állítva, hogy a társaság alternatívákat – az utazás átütemezését vagy a jegyek árának visszatérítését – ajánlotta fel a járattörlések által érintett utasoknak.

A Tarom hétfőn húsz Bukarestből induló, illetve oda érkező járatának mintegy kétezer utasát értesítette a járat törléséről arra hivatkozva, hogy a személyzet egyes tagjai "átmenetileg alkalmatlannak nyilvánították magukat" a repülésre.

Hírdetés

A romániai pilóták szakszervezete közölte, hogy mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a Tarom légitársaságnak a pilóták hétfői tiltakozó akciója, amellyel rossz munkakörülményeikre és a vállalatvezetés hiányosságaira – egyebek mellett az utasbiztonság szempontjának mellőzésére – akarták ráirányítani a figyelmet.

Sorin Grindeanu szállítási miniszter leszögezte, hogy a vállalatnak ki kell majd fizetnie az utasoknak járó kártérítést. Hozzátette: ő a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka értesült arról, hogy a légitársaság pilótáinak mintegy 20 százaléka beteget jelentett.

A G4Media hírportálnak nyilatkozó Narcis Pasca szakszervezeti vezető szerint a Tarom azt ígérte: még idén 1500 euróval emeli a pilóták havi bérét, külföldi napidíjukat pedig 240 euróra. Hétfőn a tiltakozók egyike, Cezar Osiceanu azt mondta a lapnak, hogy a Tarom pilótáinak és másodpilótáinak bére gyakorlatilag 2007 óta nem emelkedett, havi 4500 eurót keresnek, míg a magánlégitársaságok többsége legalább 10 ezer eurós bért fizet pilótáinak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »