Kiderült, reggel vagy este jobb edzeni

Kiderült, reggel vagy este jobb edzeni

A nemi hovatartozásunk is befolyásolja, hogy melyik napszakban mit szeret csinálni a szervezetünk. Például, ha edzésről van szó, a nők inkább reggel, míg a férfiak inkább este képesek az erőkifejtés maximumára, állítja egy új kutatás.

A „mikor jobb edzeni?” kérdést általában az időbeosztásunk, nem pedig az élettan dönti el. Pedig tudományos alapon a nemi hovatartozásunk is befolyásolja a választ. Legalábbis ezt állítja egy új kutatás, amely szerint a nők inkább reggel, a férfiak inkább este képesek erőkifejtésük maximumára – írja a Házipatika.com.

A Frontiers in Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kísérletben 30 férfi és 30 nő vett részt. Az edzések elején és végén mindenkinek ellenőrizték a vérnyomását és testzsírját, valamint hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét vizsgálták. A 12. hét végére mindenki javított az általános egészségi állapotán, és növelte a teljesítményét is, függetlenül attól, hogy reggel vagy este edzett, de azért néhány különbség jól megmutatkozott.

Hírdetés

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik a felsőtestükön szeretnék csökkenteni a zsírréteget, és a vérnyomásukat is le akarják vinni, reggel célszerű testmozgást végezni. Akik pedig a felsőtestük izomerejét akarják növelni, vagy éppen a táplálkozásukon szeretnének javítani, esetleg csak jobb hangulatba szeretnének kerülni, azoknak inkább az esti edzés javallott. Érdekesség, hogy a férfiaknál nem voltak ilyen látványos különbségek. Náluk mindig növekedett az izomerő, akár este, akár reggel edzettek. Ugyanakkor az esti testmozgások jobban hatottak a szívükre, az anyagcseréjükre és a kedélyállapotukra.

A kutatók szerint ennek hátterében feltehetőleg a hormonális különbségek, az alvás-ébrenlét ciklusok, illetve a biológiai óra nemek szerinti eltérései állnak.

A kutatás egyik vezetője azt mondja, az a legjobb idő a testmozgásra, amit az ember be tud illeszteni a napi rutinjába, de ha tudatosabbak szeretnénk mozogni, esetleg érdemes kiválasztani az élettanilag leginkább megfelelő napszakot is.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »