Kiderült, mit lép a kormány a Csíki Sör ügyében

Írásbeli kérdéssel fordult a külügyminiszterhez két jobbikos képviselő az Igazi Csíki Sör ügyében. A válaszból kiderül, hogy még ebben a hónapban várhatók újabb fejlemények az ügyben.

Szávay István és Sneider Tamás arra voltak kíváncsiak, lép-e valamit a magyar kormány a székely sör és a holland multi vitájában, amelynek legutóbbi fordulatát az a bírósági ítélet jelentette, amelynek értelmében az Igazi Csíki nem gyártható és forgalmazható többé, sőt, még a jelenlegi készleteket és előállítási eszközöket is meg kell semmisíteni.

A verdiktre válaszul kárpát-medencei szintű bojkott mozgalom indult a Heineken, illetve leányvállalatainak termékei ellen. A felhíváshoz a Jobbik is csatlakozott, Magyar Zoltán országgyűlési képviselő azok számára is megfogalmazott felhasználási javaslatot, akiknek még van otthon készleten a holland sörből.

Az ítéletet az erdélyi magyarság elleni támadásként értékelte Lázár János is, aki szülővárosa, a korábban általa vezetett Hódmezővásárhely kisvállalkozóit arra kérte, vegyék le a polcról, illetve az itallapról a Heineken-termékeket. A bojkotthoz csatlakozott a Rockmaraton is, amelynek korábban a holland multi érdekeltségébe tartozó Soproni volt a “hivatalos söre”.

Szávay és Sneider szerint, bár “két profitorientált sörgyártó vitájáról” van szó, az Igazi Csíki Sör betiltásának ügyében így is  irányadó lehet az Alaptörvény határon túli magyarokért vállalt felelősségről szóló D) cikkelye. Vagyis

ebben a kérdésben a magyar kormány is állást foglalhat.

A két politikus pedig azt kérdezte, mit tervez az ügyben a külügyminisztérium?

Szijjártó Péter válaszában leszögezte: figyelemmel kísérik az eljárást, a február végén esedékes magyar-román külügyminiszteri találkozón pedig szóba fog kerülni az ügy. Szijjártó Péter arra készül, hogy kollégájának felveti: az ítélet “komoly aggodalmat keltett az erdélyi magyarság ügyében”, akik

“nyelvhasználati jogaik korlátozásának tekintik”

a döntést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »