Kiderült, mire számíthatnak jövőre a nyugdíjasok

Kiderült, mire számíthatnak jövőre a nyugdíjasok

A KT teljesíthetőnek ítélte a kormány jövő évi terveit.

A Költségvetési Tanács már véleményezte is a 2024-es büdzsé tervezetét, amelyben szerepel, milyen inflációval és gazdasági növekedéssel számol a kormány. Ebből pedig ki lehet számítani, milyen emelést kaphatnak a nyugdíjasok a jövő évben.

Az éves átlagos inflációt jövőre 6 százalékra várja a kormány, vagyis januárban a szokásos nyugdíjemelés is ekkora lehet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva

ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet,

Hírdetés

ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj – kalkulált a Portfolio.

A gazdasági növekedés várható mértéke a tervek szerint nagyobb lesz a 3,5 százaléknál (4,1 százalék lehet) és ha az államháztartás egyenlegcélja teljesül, akkor a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilleti. A legmagasabb egyszeri összeg itt várhatóan 12 ezer forint lesz.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak” – áll a Tanács véleményében. Ezek forrását – összhangban a 4,0 százalakosra tervezett gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza.

Megvan a forrása a 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba vonuló nők számára is, továbbá nem utal semmi arra, hogy ne lenne a 13. havi nyugdíjkifizetés februárban.

Nyitókép: Yagi Studio/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »