Kiderült, milyen súlyos mellékhatást okozott az AstraZeneca koronavírus-vakcinája

Kiderült, milyen súlyos mellékhatást okozott az AstraZeneca koronavírus-vakcinája

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár átmenetileg felfüggesztette koronavírus-vakcinájának tesztelését, miután az egyik (brit) tesztalanynál súlyos mellékhatások léptek fel. Mint utóbb kiderül, keresztirányú gerincvelő-gyulladásról van szó.

Az AstraZeneca egyike volt azon kevés gyógyszergyártónak a világon, akik a rendes teszteljáráson belül a legközelebb voltak egy járvány ellen bevethető vakcina kifejlesztéséhez. A mostani incidens súlyosan visszavetheti a gyógyszergyártó esélyeit.

Ennek ellenére az AstraZeneca kitart amellett, hogy addig nem indítja úja a tesztelés harmadik, utolsó fázisát (több tízezer önkéntessel való tömegtesztelés), amíg egy független bizottság nem vizsgálja ki a történeket.

A Reuters hírügynökség közlése szerint a próul járt tesztalany már jobban van, és hamarosan kiengedik a kórházból. A gyógyszergyár hangsúlyozta, hogy több tízezer alanyból csak egynél fordult elő ilyen tünet. A keresztirányú mielitisz azonban nem egy veszélytelen betegség. A gerincvelő gyulladása izombénulást okozhat, sérülhetnek a z idegvégződések is, így előfordulhat maradandó vagy visszatérő tünete.

Hírdetés

Hivatalosan még nem erősítették meg a tesztalany betegségét.

Az AstraZeneca vakcinája csimpánz-adenovírus segítségével ismerteti meg a SARS-CoV-2 koronavírus genetikai kódját az emberi immunrendszerrel, amely így képes felismerni a vírust és védekezni ellene. Az oroszok (akik emberi adeonvírussal készítették el saját vakcinájukat) most bőszen hangoztatják, hogy az ő megoldásuk a jobb. Az AstraZeneca azonban azért választotta a majomvírust, hogy a beoltott embertömeg minél nagyobb százalékánál küszöböljék ki az emberi adenovírus egyik hibáját: hogy a koronavírus helyett csak a vakcina vírusát támadja meg a szervezet.

Akárkinek is van/lesz igaza, az AstraZeneca komoly gondban van. A részvényei 3 százalékot zuhantak, a korábban leszerződött 3 milliárd adag vakcina sorsa pedig bizonytalanná vált. Ezen felül pedig az eset rámutatott egy olyan problémára, amely miatt már hetekkel korábban több szakember megkongatta a vészharangot: hatalmas a politikai és gazdasági nyomás a laborokon, hogy mielőbb használható vakcinát dobjanak piacra. Már így is hónapokra csökkentették az egyébként több évig tartó tesztelési procedúrát. Sokan attól tartanak, hogy a politikai nyomásgyakorlás miatt „csorbát szenvednek a biztonsági előírások”.

A tesztelés harmadik fázisa keretében Nagy-Britanniában 12 ezer embert oltottak be (5 és 70 év közötti alanyokról van szó). Harmincezer amerikai tesztalany beoltása csak a múlt héten kezdődött. Világszerte összesen 50 ezer önkéntest vontak be.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »