Kiderült, miként reagálna az Egyesült Államok egy orosz taktikai atomcsapásra Ukrajnában

Kiderült, miként reagálna az Egyesült Államok egy orosz taktikai atomcsapásra Ukrajnában

Az amerikai hadsereg Európában állomásozó csapatainak korábbi vezetője, Ben Hodges tábornok érdekes interjút adott a brit Daily Mail-nek. 

Hodges, aki mára visszavonult az aktív szolgálattól, és egy külpolitikai agytröszt vezető kutatójaként dolgozik, úgy vélte, a fekete-tengeri orosz flottára vagy a Krím-félsziget katonai bázisaira mért válaszcsapással reagálhat a NATO egy Ukrajnát ért esetleg orosz atomtámadásra.

A Daily Mail-nek adott szerdai interjúban úgy fogalmazott, “igen valószínűtlen”, hogy Putyin taktikai atomcsapáshoz nyúlna.

Szerinte az orosz elnök azért ódzkodik az atomfegyver használatától, mert pontosan tudja, hogy “az Egyesült Államoknak válaszolnia kell majd” erre a lépésre.

Hírdetés

Az Egyesült Államok válasza nem feltétlenül lesz nukleáris. De könnyen lehet egy megsemmisítő csapás, például a fekete-tengeri orosz flottára vagy a krími bázisokra. (…) Azt gondolom, Putyin elnök és köre vonakodni fognak, hogy az Egyesült Államokat közvetlenül behúzzák a történetbe.

Putyin elnök szerda reggeli, a részleges mozgósítást bejelentő beszédében úgy fogalmazott, Oroszország az “egész nyugati hadigépezettel” kénytelen szembeszállni Ukrajnában, majd hozzátette,

Ha nemzetünk területi integritása veszélybe kerül, biztosan minden eszközt bevetünk, hogy megvédjük Oroszországot és a népünket!

Nyugati elemzők szerint ezzel az orosz elnök egyértelműen nukleáris fenyegetést fogalmazott meg. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby úgy reagált, az amerikai hadvezetés “komolya vesi” Putyin elnök fenyegetését, de igen “felelőtlennek” tartja az ehhez hasonló megnyilvánulásokat egy atomhatalom vezetőjétől.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »