Kiderült, miért rángatja az izraeli rendőrség Netanjahut

Kiderült, miért rángatja az izraeli rendőrség Netanjahut

A vesztegetési botrány tetjébe az izraeli rendőrség már azokat az állításokat is vizsgálja, melyek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedvezőbb képet próbált festetni magáról a Jediót Ahronót című lapban, s cserébe az újság tulajdonosának üzleti előnyt ajánlott – értesült a Háárec című újság hétfőn.

A rendőrség a múlt héten két alkalommal két ügyben hallgatta ki Benjámin Netanjahut:

a milliárdosoktól elfogadott ajándékok ügyében, illetve a média befolyásolásának kísérletében.

Kedvezőbb elbírálás

Utóbbi ügyben, a hangfelvételek tanúsága szerint Netanjahu az elmúlt években számos alkalommal találkozott Arnon Mózeszszel, a Jediót Ahronót tulajdonosával, akitől azt kérte, hogy a lap kedvezőbb színben tüntesse fel, viszonzásul pedig megsegíti a finanszírozási gondokkal küzdő lapot.

Hírdetés

A kormányfő a hangfelvételek tanúsága szerint kilátásba helyezte a lap fizetőssé tételét vagy bezárását, amivel helyzetbe hozta volna Mózesz lapját. A laptulajdonos viszonzásul megígérte, hogy a Netanjahuval szemben gyakran ellenséges újságja tompít a kormányfő bírálatain.

A 2014 végén zajló tárgyalásokat Netanjahu kérésére rögzítette Ari Harrow, a kormányfő volt irodavezetője, aki ellen egy egészen más bűnügyben nyomozott a rendőrség. A szóban forgó hangfelvétel az irodájában tartott házkutatáson bukkant elő.

Csurrant-cseppent ez-az

A több százezer sékel (több tízmillió forint) értékben elfogadott ajándékokról is újabb részletek kerültek nyilvánosságra. A tízes tévécsatorna híradása szerint az Egyesült Államokban élő Arnon Michan izraeli milliárdos, filmproducer és üzletember 7-8 éven keresztül, rendszeresen szivarokkal és pezsgővel látta el a kormányfőt, aki háromszor is beszélt John Kerry amerikai külügyminiszterrel Michan tízéves amerikai vízuma érdekében.

Abból, hogy a havonta mintegy húszezer sékelt (mintegy másfélmillió forintot) kóstáló élvezeti cikkek megtalálják útjukat a kormányfő irodájába, az ausztrál milliárdos, James Packer, Mariah Carey exvőlegénye is kivette a részét. Ő emellett sok ezer sékeles (több százezer forintos) lakomákkal is kedveskedett a Netanjahu családnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »