Kiderült, mi Amerika célja Észak-Koreában

„Japán és az Egyesült Államok szilárd partnerségét, valamint Kína, Oroszország és a nemzetközi közösség együttműködését alapul véve megegyeztünk abban, hogy elsődleges célunk annak biztosítása, hogy Észak-Korea ne lőhessen ki több rakétát” – mondta el riportereknek a japán miniszterelnök.

Abe egyúttal elismerően szólt Trump elkötelezettségéről, amellyel térségbeli szövetségeseit védi a növekvő észak-koreai fenyegetéssel szemben.

Donald Trump amerikai elnök
Forrás: AFP

Hírdetés

Trump elnök úr megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész válaszolni minden észak-koreai fenyegetésre vagy tevékenységre, amely sérti az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt

– írta a telefonbeszélgetés után kiadott közleményében a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok egy szövetségesi szerződés keretében védelmet ígért Japánnak. Magas rangú japán tisztségviselők ennek megerősítését fogják kérni a héten Washingtonban. Harmincperces beszélgetésük fennmaradó részében Trump és Abe olyan térségbeli és globális problémákról tárgyaltak, amelyekben Washington és Tokió is érdekelt – tette hozzá a Fehér Ház.

A KCNA észak-koreai állam hírügynökség kedden hírül adta, hogy Kim Dzsong Un phenjani vezetőt tájékoztatták a hadserege által a guami rakétatámadásra kidolgozott tervekről. Az Egyesült Államok óceániai külbirtoka felé tartó rakéták Japán nyugati része felett is áthaladnának.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »