Kiderült, mi áll Kim Dzsongun rejtélyes fogyásának hátterében

Kiderült, mi áll Kim Dzsongun rejtélyes fogyásának hátterében

Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun az utóbbi időben még soványabbnak tűnik, mint valaha. A nagy vezér nyaka körül megereszkedett a felesleges bőr, karjai sokkal keskenyebbek lettek, a legutóbbi nyilvános szereplésén pedig ruhája jól láthatóan lógott rajta. Mostanra sokan úgy gondolják, a rejtélyes súlyvesztés nem betegség vagy a nép felé gyakorolt empátia eredménye, sokkal inkább az állami propaganda jól megtervezett, briliáns húzása.

Az angol Daily Mail információi szerint Kim Dzsongun augusztus 30-án a phenjani ifjúsági nap keretében az állami televízióban egy több száz, látszólag örömkönnyeket hullató iskolással teli lelátó előtt sétálva jelent meg, miközben megállás nélkül integetett és mosolygott a jelenlévőkre – írja a Hirado.

A kormányfő arcvonásai feltűnően keskenyek voltak, különösen az álla körül, amelyek még alig fél évvel ezelőtt szinte eltűntek a zsírpárnákban.

A 37 éves vezető egy fehér kabátot is viselt, amely deréktájt finoman szólva sem feszült rajta, a nyaka és a gallérja között pedig konkrétan bőséges tér tátongott.

Ahogy két hónappal ezelőtt már lapunk megírta, a világsajtónak is szemet szúrt Kim fizikumának hirtelen átalakulása, a legutóbbi információk szerint pedig mindennek hátterében a vezér egészségügyi állapotának romlása állhat.

A fokozódó találgatások arra kényszerítették az észak-korai kormányt, hogy egyszerűen tiltólistára tegye a Kim súlyával kapcsolatos szóbeszédet, és megpróbálja a maga javára fordítani a kialakult helyzetet, sőt, jóllehet az egész fogyás a jól megtervezett propaganda része.

Hírdetés

Az elszegényedett, nukleáris fegyverekkel fenyegetőző a koronavírus-járvány hatására még jobban elszigetelődött a külvilágtól, nemrég pedig elismerte, hogy súlyos élelmiszerválsággal küzd. Ugyanakkor Kim egészségi állapotát nemzetközileg is régóta figyelemmel kísérik, mivel az esetleges halála kérdésessé tenné az utódlást és az állam stabilitását.

Kim magánélete tabu az észak-koreai állami média számára, és Phenjan még azt sem erősítette meg soha, hogy valójában hány gyermeke van.

Az észak-koreai állami televízió (KCTV) azonban júliusban levetített egy klipet, amelyben egy meg nem nevezett phenjani lakos szerint

az országban valóságos pánik uralkodik, az emberek aggódnak az egyre vékonyodó diktátor állapota miatt. Yang Moojin, a szöuli Észak-koreai Tanulmányok Egyetemének professzora szerint Kim Dzsongun fogyása nem a romló egészségi állapotának következménye, mivel az előző hónapokban több nyilvános rendezvényen személyesen is tiszteletét tette.

„Senki sem tudhatja, mi folyik a háttérben. Az észak-koreai rezsim azt akarja elhitetni a világgal, hogy a népük annyira szereti a vezetőjét, hogy bármire képes lenne érte. Óriási propagandaértéke van annak, ha azt mutatja, hogy még az ország vezetője, aki keményen dolgozik a népért a széles körű nélkülözés idején is, ugyanolyan élelmiszerhiánnyal küzd, mint amilyen az államot jelenleg sújtja. A rezsimnek akár már a kezdettől ez lehetett a szándéka” — mondta Moojin.

Az észak-koreai rezsim valószínűleg tisztában van azzal, hogy Kim Dzsongun állapota beszédtéma az átlagemberek körében, ezt a helyzetet pedig a legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül az előnyére fordítja.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »