Kiderült, mennyire volt hatékony a Vonát buzizó Habony-média

Kiderült, mennyire volt hatékony a Vonát buzizó Habony-média

Közvélemény-kutatást készített az Index kérésére a Závecz Research, hogy kiderüljön, mennyire volt hatékony a Habony-média Vona Gábor buzizására épülő lejáratókampánya.

Emlékezetes: a Lokál, a Ripost, a 888, az Origo és a Tények is napokon keresztül Terry Black állítására hivatkozva pörgött azon, hogy a Jobbik elnökét homoszexuálisnak állítsák be. Ők is tudták, hogy az állításuk hamis, hiszen a hadjárat végén egy olyan fotót mutattak be, melyről kiderült, egészen más van rajta, mint amit sejtetni próbáltak.

Az Index számára a Zavecz Research készített kutatást a karaktergyilkossági kísérlet eredményéről.

Kiderült, hogy Vona Gábor népszerűsége júniusról novemberre a buzizás ellenére is nőtt:  férfiak körében 8, a nőknél 2 százalékkal. A megyeszékhelyeken 11%-os volt a növekedés, igaz, Budapesten 3%-ot esett a politikus népszerűsége.

Terry Black állításáról 1000 megkérdezettből 572 nem is hallott, vagyis a felpörgetett propaganda ellenére az emberek felét sem sikerült elérni a fals információval.

Hírdetés

A hír leginkább az 50 év fölöttiek körében és a nagyobb városokban terjedt. A leghatékonyabb a TV2 volt, a buzizásról értesülők 46%-a a Tényekben hallotta a hírt.

Ami csak egy dolog, hiszen mindössze a lakosság 12%-a gondolja úgy, hogy lehet hinni Terry Blacknek, 54% pedig úgy vélekedett, hogy egy hazugságon alapuló lejárató kampányt folytat a média. 

Kiderült az is, minél magasabb iskolázottságú valaki, annál kevésbé hisz Terry Blacknek, de ez az arány még az alapfokú végzettségűek körében is csak 18%. A legkevésbé a fideszesek és a DK-sok kételkedtek az állítás hitelességében.

Mindössze a lakosság 6%-ának sikerült negatív irányba fordítani a véleményét Vonáról.

Azok körében, akik hisznek Terry Blacknek, csak minden ötödik embernek lett kedvezőtlenebb a véleménye, vagyis a lejáratókampány miatt a lakosság 2%-ának lett rosszabb a véleménye a Jobbik elnökéről.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »