Kiderült, ki állíthatja meg az autóst a rendőrön kívül

Kiderült, ki állíthatja meg az autóst a rendőrön kívül

Az útdíjellenőrtől a halőrőn át a tűzoltóig hosszú a lista, érdemes odafigyelni.

A rendőrön kívül ki állíthatja meg még a magyar utakon az autósokat – ezt derítette ki a vezess.hu.

Hírdetés

Alapesetben a rendőr a forgalom irányítása mellett igazoltathat, fokozottan ellenőrizhet, közúti ellenőrzést végezhet, akár át is kutathatja a járművet. Közúti ellenőrzésnél a rend őre kérheti a lakcímünk vagy tartózkodási helyünk igazolását, ellenőrizheti a jogosítványunk meglétét és annak érvényességét, a gépjármű forgalmi engedélyének meglétét, műszaki vizsgájának érvényességét, de akár a biztonsági öv használatát, ha indokolt, a gyermekülést meglétét és használatát is. Természetesen légalkoholmérő készüléket, azaz alkoholszondát is alkalmazhat az esetleges ittasság kiszűrésére, és szabálysértés, bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén át is vizsgálhatja a gépjárművet.

A rendőr mellé járőrtársként pénzügyőr, katonai rendész, büntetés-végrehajtási őr, fegyveres biztonsági őr, illetve közterület-felügyelő is beosztható, de van, aki önállóan is intézkedhet:

  • Útdíjellenőrök: a jogszabályok szerint a díjköteles útszakaszokon az útdíj-ellenőrzési feladatokat a rendőrség és az „útdíjellenőrzésért felelős szervezeti egység” emberei látják el. Az ellenőrzést végzők jogosultak a gépjárművet megállítani, a gépjármű helyzetét és állapotát dokumentálni, a gépjármű okmányait átvenni, feltartóztatni azt, aki a gépjármű okmányait nem adja át, gépjárművet visszatartani és a díjköteles útszakasz azonnali elhagyását kérni.
  • Terrorelhárítási Központ és az Országgyűlési Őrség: a közbiztonság védelme érdekében, katasztrófa, tűzeset vagy baleset, valamint rendezvény helyszínén a feltétlenül szükséges mértékben és időtartamban elrendelhetik egyes útvonalak, utcák, terek, városrészek közúti forgalmának teljes vagy részleges lezárását, a forgalom elterelését vagy korlátozását, a megállás vagy várakozás tilalmát, valamint az arra kijelölt helyen a várakozás megszüntetését, továbbá egyéb közlekedési tilalmak feloldását, az egyirányú forgalmú utcában a közlekedés irányának megváltoztatását.
  • Pénzügyőrök: a Nemzeti Adó- és Vámhatóság kötelékébe tartozó a pénzügyőrök a szolgálati feladatok ellátása céljából közutakon, közforgalom számára megnyitott területen személyeket, járműveket a rendőrökhöz hasonlóan megállíthatnak, ellenőrizhetnek. Bűncselekmény gyanúja esetén az elkövető elfogására az autópályák és autóutak kivételével a közutak, közforgalom elől nem zárt magánutak forgalmát korlátozhatják, azokat lezárhatják, akár útzárat is telepíthetnek.
  • Katonai rendészek: irányíthatják a katonai járművek közlekedését, helyszínelnek azok baleseteinél, felkérésre a katonák által okozott vagy elszenvedett bűncselekmények, szabálysértések és fegyelemsértések esetén biztosítják a helyszínt, helyszínelnek. A katonai rendész civil közlekedő gépjárművét nem állíthatja meg.
  • Tűzoltók: műszaki mentés során végrehajtandó főbb feladatai közé tartozik a közlekedési forgalom helyreállításának elősegítése, azaz a tűzoltók is irányíthatják a forgalmat, igaz, megállítani, ellenőrizni nem jogosultak.
  • Közterület-felügyelők: a helyi közúton jogosult megállítani, illetve feltartóztatni a köztisztasági szabályokat, továbbá a KRESZ-ben foglalt, valamint más, megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalmat vagy korlátozást megszegő járműveket. Szintén jogosult a forgalmat akadályozó járműveket kerékbilinccsel rögzíteni vagy azok elszállításáról gondoskodni, illetve helyszíni bírságot kiszabni.
  • Emellett illetékességi területén, gyanú esetén tehát a járművet jogszerűen megállíthatja a fegyveres biztonsági őr, a természetvédelmi őr, a hegyőr, a hivatásos vadász, az állami és a hivatásos halőr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a mezőőr, a rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet, valamint a közterület-felügyelő.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »