Kiderült, hogy mi áll a Trump és Kim által aláírt dokumentumban

Egyelőre nem sokat tudni Donald Trump amerikai elnök, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozójának eredményeiről, mindenesetre az amerikai elnök szerint az jobbnak bizonyult, mint arra bárki számított.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozója kézfogással kezdődött, majd rövid nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte „kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük, „ehhez nem fér kétség”. Kim azt mondta,

A vezetők ezután körülbelül 40 percig tárgyaltak, kizárólag tolmácsok társaságában. A megbeszélés végeztével Donald Trump újra a sajtó elé állt és kijelentette, hogy „nagyon jól” sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsongunnal, kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani „egy nagy problémát, egy nagy dilemmát”.

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt.

„Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni” – fogalmazott Trump, a tárgyalásról részleteket ugyanakkor nem közölt. Az AP amerikai hírügynökség szerint a megbeszélés után maga Kim Dzsongun is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják. Egy tolmácsra hivatkozva a helyszínről azt is jelentették, hogy Kim egy tudományos-fantasztikus filmhez hasonlította a csúcstalálkozót.

– mondta az észak-koreai vezető a fordító szerint, egyértelműen arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ilyen találkozót még senki nem tartott volna megvalósíthatónak.

Hírdetés

A rövid nyilatkozatok után Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig. Az amerikai elnök a séta során megmutatta partnerének egyik járművét, egy Cadillac típusút, amelyet Vadállatnak becéznek. Trump egyik testőre kinyitotta az autó ajtaját, Kim Dzsongun pedig benézett. Ezt követően a két vezető visszament a Capella szállodába, és kezdetét vette egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vettek.

A tárgyalás részleteiről egyelőre nem sokat lehet tudni, csupán annyi biztos, hogy a két ország vezetője egy közös nyilatkozatot írt alá. Ennek részleteiről sokáig szinte semmit nem lehetett tudni, de végül kiderült, a közös nyilatkozat négy pontban foglalja össze, hogy Trump és Kim csúcstalálkozóján az Egyesült Államok és Észak-Korea mit vállalt.

Végül Trump és Kim kijelenti, hogy elkötelezett a közös nyilatkozatban foglaltak maradéktalan és gyors végrehajtásában, és ennek érdekében a lehető leghamarabb folytatódnak a kétoldalú tárgyalások, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyalóasztalhoz ül magas beosztású észak-koreai illetékesekkel.

Arról sem Donald Trump, sem pedig Kim Dzsongun nem bocsátkozott részletekbe, hogy milyen konkrét eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk is nagyon szűkszavú volt.

Helyszíni jelentések szerint Kim Dzsongun és kísérete már nem sokkal a találkozó után elhagyta a tárgyalás helyszínét, és visszarepült Phenjanba, de Trump tart egy sajtótájékoztatót Szingapúrban. Addig is az amerikai elnök hivatalos Twitter oldalán tett közzé egy videót a találkozóról:

Hírügynökségek már eleve áttörésnek tartják, hogy létrejött az első, és ezért történelminek mondható amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, amely egy diplomáciai folyamatnak csak a kezdetét jelenti. A Reuters szerint ez tartós változást hozhat az északkelet-ázsiai térség biztonsági helyzetében, ugyanúgy, ahogy Richard Nixon néhai amerikai elnök 1972-es pekingi látogatása is átalakuláshoz vezetett Kínában.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »