Kiderült, hogy kaphatunk 10 meg 10 millió forintot

Megjelentek a kormány otthonteremtési programjának részletei kedden, ezeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentekre hivatkozva. A program a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint „csak a gazdagoknak lesz jó”.

Az államtitkár bejelentette: az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik, ahol az egyik fél 40 évesnél idősebb. A jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyermek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

Az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő

az igénylés előtti 180 napban rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal.

Hírdetés

  • A 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett
  • 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.
  • A támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét.
  • Az új program szerint a támogatást a szülők a gyermek 20 éves koráig vehetik igénybe, s ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható,
  • a támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik családjukat.
  • a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emelet-ráépítés, illetve a tetőtér-beépítés is. A támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

A 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető ugyanakkora összegű hitel feltételei megegyeznek a támogatás kritériumaival.

Az MSZP szerint a program „csak a gazdagoknak lesz jó”. Korózs Lajos, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke azt mondta: akik tényleg rászorulnak a támogatásra, azok „át vannak verve”.

Szerinte nagyon kevesen tudják majd igénybe venni a kedvezményt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »