Kiderült, hány hazai fürdőhely nem kapott jó minősítést

Kiderült, hány hazai fürdőhely nem kapott jó minősítést

A minősített szabadvízi fürdőhelyek 96 százaléka jó vagy kiváló besorolást kapott.

274 természetes fürdőhely van jelenleg Magyarországon. Az elmúlt évben 265 üzemelt, és ezek közül mindössze tíz olyan strand van, amely tűrhető vagy kifogásolt minősítést kapott – tájékoztatott érdeklődésünkre Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője.

Az idei évben a tiszakécskei szabadstrand, a békési dánfoki szabadstrand, a soltvadkerti Vadkerti-tó és a gárdonyi Tini Strand kapott kifogásolt besorolást, de ezeknél a fürdőhelyeknél sem arról van szó, hogy folyamatosan rossz a vízminőség, csak gyakrabban fordulnak elő szennyezési események – magyarázta Vargha Márta. De az üzemeltetők, illetve a népegészségügyi hatóság beavatkozása nyomán – elejét véve a fürdőzőkre leselkedő egészségügyi kockázatokat – ezek is kinyithattak az idei évben.

A természetes fürdővizek minőségét helyszíni szemle és minták elemzése alapján határozzák meg a szakemberek. A helyszínen arra figyelnek, hogy vannak-e látható jelei a szennyeződésnek, mint például úszó olajfolt, darabos szennyezés, esetleg vízvirágzásra utaló jelek, a mintákból pedig olyan indikátor baktériumok mennyiségét mérik, amelyek a szennyvízeredetű szennyezése utalnak. Az így meghatározott eredményekből, négy év teljes adatsorából – összesen 16 minta alapján – történik a minősítés, ami alapján arra a következtethetnek, hogy egy adott standon milyen valószínűséggel fordulhat elő emberi egészségre ártalmas szennyezés – magyarázta Vargha Márta.

Hírdetés

A jó vagy kiváló minőségű strandokon ennek a kockázata nagyon kicsi, a kifogásolt fürdőhelyeken viszont magasabb lehet, mint az elfogadható kockázat.

Az NNK munkatársa azt tanácsolja, hogy a fürdőzésre mindenképpen kijelölt fürdőhelyet válasszunk, a nem kijelölt strandokon ugyanis nincsenek meg a higiénés feltételek sem, valamint senki sem vizsgálja a víz minőségét. Ugyanakkor minden természetes víz esetében elmondható, miután élővizekről van szó, hogy fürdőzés után érdemes lezuhanyozni, illetve ha nyílt seb van a testünkön, akkor azt előtte leragasztani. Vargha Márta arra is felhívta a figyelmet, hogy a természetes vizek gyorsan mélyülhetnek és a sodrásuk is erős lehet, és

felhevült testtel soha ne ugorjunk be.

Az NNK vezető vízhigiénés szakértője ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a szabadvízi strandok vízének minőségét leginkább az időjárás befolyásolja, ugyanis mind a nagyon csapadékos időszak, mind pedig a hosszan tartó aszály is rontja a természetes fürdővizek állapotát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »