Kiderült, ez áll a Brexit mögött: a britek célja, hogy ne legyen egységes Európa

Kiderült, ez áll a Brexit mögött: a britek célja, hogy ne legyen egységes Európa

Az Európai Uniót villámcsapásként érte, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló június 23-i referendumon az ország kilépésére, vagyis a Brexitre voksolt a brit választók nem sokkal több mint a fele, pedig valójában már egy 80-as években készült brit szatirikus televíziós vígjátéksorozatban elhangzott, hogy mi Nagy-Britannia valódi külpolitikai célja. 

A nagysikerű Igenis, miniszter úr!-ban a Nigel Hawthorne által alakított Sir Humphrey Appleby államtitkár fejti ki, hogy Nagy-Britannia külpolitikájának alapvető célja immáron ötszáz éve változatlan: ne legyen egységes Európa.

„Ahhoz, hogy megbontsuk az egységet, belülre kellett kerülnünk. Kívülről hiába akartunk robbantani, nem sikerült. De most, hogy bent vagyunk, a disznók reggelijévé válhat egész Európa. Összeugrasztjuk a németeket a franciákkal, a franciákat az olaszokkal, az olaszokat a hollandokkal”

– fejti ki a brit külpolitika Európa-ellenességét Appleby.

A sorozat 1980-tól 1988-ig öt évadot élt meg, illetve egy karácsonyi különkiadást. Az akkoriban kormányzó Margaret Thatcher is a kedvenc tv-műsorának mondta, 2004-ben pedig Nagy-Britannia hatodik legjobb tévésorozatának választották.

A történet egy whitehalli kormányhivatali irodában indul, majd a negyedik évadtól a Downing Street 10 alatt, a miniszterelnöki rezidencián folytatódik. A sorozat Jim Hacker miniszteri karrierjét követi végig, aki mellett végig ott van államtitkára, Sir Humphrey Appleby és személyi titkára, Bernard Woolley. Hármójuk interakcióján keresztül nyújt bepillantást a sorozat a brit politika világába. A politika iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan sorozat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »