Kiderült, ennyibe került Fazekas Sándor útja a génkezelt amerikai vetőmagokért

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisi észak-amerikai túrája több hullámban is felkavarta a magyar belpolitikát. Már a hivatalosan közölt állásponttal is komoly gond volt, később erre a tűzre öntött olajat a tárgyalásokról kiszivárgott feljegyzés. Most az is kiderült, hogy közvetlenül mennyibe került ez az út a magyar adófizetőknek.

Mint az ismert, a tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról (TTIP) és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket.

Az MTI-nek akkor Fazekas úgy nyilatkozott, sikerült megértetnie amerikai kollégájával, hogy „Magyarország elkötelezetten GMO-mentes”, illetőleg hogy a szabadkereskedelmi egyezménynek vannak olyan ígéretes részei – például az exportlehetőségek bővülése – amelyek a GMO nélkül is megadják az egyezmény létjogosultságát.

Ez utóbbi kijelentés már önmagában is aggasztónak hatott, ezt csak fokozta, hogy a magas szintű tárgyalásokról a Magyar Nemzethez kiszivárgott jelentés szerint a magyar agrárminiszter képes volt amerikai vetőmagmintákat kérni itthoni tanulmányozás céljából.

Hogy mennyire nem áll távol ez a vélemény az Orbán-kormány álláspontjától, jól mutatja, Magyarország washingtoni nagykövete, Szemerkényi Réka is úgy vélekedett, hogy

„a GMO-val kapcsolatban kutatásokra van szükség, ehhez idő kell, de ez mind politikai, mind üzleti szempontból jelentős lehetőség…”.

Dr. Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa azzal az írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez, hogy

Hírdetés

„Mennyiért utazott Fazekas Sándor Washingtonba génmódosított magokat kérni?”,

hiszen a GMO-k, illetve az iparszerű mezőgazdaságra jellemző vegyszerek használatának komoly egészségügyi kockázatai vannak.

Az ellenzéki politikusnak megküldött válaszában Fazekas továbbra is kitart az eredeti magyarázat mellett,

„észak-amerikai körutam alatt számos megbeszélést és előadást tartottam Washingtonban, New Yorkban, Montrealban, Ottawában és Torontóban, melyek során minden alkalommal hangsúlyoztam, hogy Magyarország elkötelezett GMO-mentességének megőrzése mellett, és nagy lehetőségként tekint arra a több tízmilliós amerikai fogyasztói körre, akik szintén elutasítják a géntechnológiával módosított termékek fogyasztását”.

Aztán elárulta azt is, hogy mindez mennyibe került a magyar adófizetők számára:

„a Földművelésügyi Minisztérium delegációjának az észak-amerikai kontinensen két országban és öt városban tett diplomáciai látogatássorozata 5.282.796 forintba került. Az ebből az összegből rám eső rész 1.600.960 forint volt”.

Tehát több mint 5 millió forintot kellett közvetlenül fizetni ezért az útért, de hogy közvetve mekkora ára lesz ennek a tárgyalásnak, ma még nem lehet tudni.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »