Kiderült az orvelli terv! Elhatározta a hivatal, hogy letagadja a magyar nyomort

„Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok…” – mondta Churchill egy urban legends szerint. A magyar kormány felügyelete alá tartozó KSH azonban tényleg eljutott erre a mélypontra. A hivatal elhatározta, hogy eltüntet kétmillió szegény embert. Így a megmásított statisztika jobban illeszkedhet majd a kormány dübörgő sikerpropagandájához.

Meg is feleződhet a létminimum alatt élők száma, ha a Központi Statisztikai Hivatal átáll egy új számítási modellre. Az eddig 3,6-3,8 millióról legalább jövőre 1,2 vagy 2 millió fővel csökken a létminimum alatt élők száma egy szégyenteljes trükk alkalmazásával – számol be a Világgazdaság. A létminimum alatt élők aránya jelenleg 36-38 százalékos a Világgazdaság információi szerint, ez összhangban van azoknak a számával, akik ténylegesen anyagi nélkülözésben élnek. A kilenc alapvető anyagi javak közül háromhoz az emberek 35 százaléka nem jut hozzá, nem tudnak fedezni egy váratlan kiadást, nem mehetnek el évente nyaralni, esetleg hiteltörlesztési gondjuk van, minden második nap nincs hús az asztalukon. A KSH szerint azonban nem ők élnek a létminimum alatt, hanem egy sokkal kisebb kör. A vg.hu szerint a hivatal még döntötte el, hogy az amerikai módszert veszik-e át az új létminimum-számításhoz, vagy az eddigit módosítják úgy, hogy

Hírdetés

csökkentik a napi minimális kalóriabevitel-szükségletet, addig ameddig a létminimum alatt élők új mutatószáma 18 és 25 százalék közé zuhan majd.

(Egyes számítások szerint 1800 kalória is elég lehet egy napra, pedig az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ennél több kell.)

A megszüntetett számítás szerint tavaly a létminimumhoz 87 300 forintnak kell jutni egy személyre, egy háztartásban, az új szerint 76 ezer forint kell ahhoz, hogy egy fő szerény anyagi körülmények között megéljen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »