Kiderült: A körözött Pharaon üzletelt hazánkban

A Pharaon ügy legújabb fejleményéről a Magyar Idők szerdai száma számolt be. A lap nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Ghaith Pharaon schengeni vízumot kérő lapjához mellékelni kellett a férfi ujjnyomatát is. Így rendelkeznek a magyar hatóságok ujjlenyomattal a szaúdi milliárdostól.

Korábban azonban Pintér Sándor belügyminiszter azt állította, hogy Pharaon magyar tartózkodási engedélyéhez, bár kötelező lett volna, mégsem rögzítettek ujjlenyomatot. Később Lázár János Pharaon-ügyben kijelentette: „lehet, hogy azért nem tudtak ujjlenyomatot venni Pharaontól, mert nincs neki”.

Hírdetés

A kormánypárti lap megjegyzi, hogy a schengeni vízumhoz mellékelt mintát a magyar hatóságok összevetették az Interpol nyilvántartásával, ám egyik körözött személyével sem egyezett meg. Az FBI ugyanis a nemzetközi körözés kibocsátásához nem csatolta Pharaon ujjnyomatát, tehát nem küldte át az Interpolnak. A Belügyminisztréium végül többször is megkérte az amerikai­akat, hogy küldjék meg a kérdéses ujjnyomatot. Az először átküldött minták azonban használhatatlannak bizonyultak. Másodjára már összehasonlításra alkalmas ujjnyomat érkezett, amelyet össze lehetett vetni a vízumkérő lapon szereplővel. Ezek egyezőséget mutattak, így már semmi akadálya annak, hogy az Interpol listáján szereplő körözött személyt azonosítsák és azonnal elfogják, ha az ország területére lép.

Érdemes megjegyezni, hogy korábban a  Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly azzal érvelt, hogy „Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik hazánkban, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant.”

Gaith Pharaon 1991 óta rajta van az FBI körözési listáján, gyanúsítják terrorpártolással, pénzmosással, korrupciós bűncselekményekkel, nukleáris eszközök tiltott kereskedelmével is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »