Kicsit magyar Tarzan

Kicsit magyar Tarzan

Johnny Weissmullerről (1904-1984) halála napján, egyetlen hazai sajtóorgánum sem említette, hogy magyar, vagy hogy magyar földön született volna. Pedig itt született!

Johnny Weissmullerről (1904-1984) halála napján, egyetlen hazai sajtóorgánum sem említette, hogy magyar, vagy hogy magyar földön született volna. Pedig itt született!

A bánáti Szabadfaluban, a mai Temesvár egy szegletében, de sem a Temest, sem az ugyancsak ottani Bégát nem úszta át soha. Nem bizony… Tán még magyarul sem tudott egy mukkot sem.

Persze, hisz a Weißmüller szülők svábok voltak – egyes források szerint egy kis nagyanyai zsidó beütéssel, ami lehet, hogy nem is volt igaz, csak úgy mondták. Meg azt is mondták (még az én szüleim is), hogy Wiessmuller valójában magyar, de az újságok – mint említettem – a 80-as években erről hallgattak. Sőt: az akkori rendszer ideológiája szerint egyenest öröm volt, ha egy született temesváriban nincs magyar vér, mert legalább miatta nem kell magyarázkodni.

Igaz bár az is, hogy a fiúcska születése után, a helyi római katolikus templomban a János Péter keresztneveket kapja, bár a családban egyszerűen Hanzinak szólították. Nos, a Weißmüller szülők a kis Weissmüller Johannt már születése évében Amerikába vitték, s Chicagóban telepedtek le. A gyermekként igen csenevész kisfiút anyukája úszni vitte, hátha megerősödik. És úgy is lett: a legény 190 centisre és 95 kilósra nőtt.

Johnny és – a már Amerikában született öccse – a Michigan-tó partján lett úszómester.
Majd úszó. Az ifjú 1924-ben, húszévesen a párizsi olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak. (Ekkor nem mi voltunk a legjobbak ebben a számban, de azért volt egy “leg”-ünk: az uszodának nevet adó Komjádi Béla legendás vízilabda csapata a játékok történetének leghosszabb összecsapásán győzött – több mint két órásra húzódott meccs végén – a négyszeres olimpiai bajnok Nagy-Britannia ellen.)

Hírdetés

Parádés volt Johnny Weismuller pályafutása: négy évvel később további két aranyérmet szerzett, s életében 67 világrekordot állított fel.

Johnnyra lecsapott Hollywood, ő lett a filmvilág első szupermenje, s mint Tarzan megszemélyesítője filmezett egészen 1948-ig. Mindazonáltal ami Tarzanunk a világsikert arató filmsorozat főszereplőjeként, nemcsak magyarnak, de színésznek sem tartotta magát.
Ő úszó volt meg úszómester: 11 ember életét sikerült megmentenie.

Johnny Weismuller nyomorúságban született, s úgy is halt meg. 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen.

A 35 éve január 20-án bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Temetésekor, amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-kiáltása…

Epilógus: igaz-e vagy sem, nem tudni, de a fáma szerint századik születésnapján a fia ellátogatott Temesvárra.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info
(Archív)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »