Kicsengetés Baróton

Kicsengetés Baróton

Az idén fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumból szombaton ballagtak el a végzősök. A több mint két hete zajló tanügyi sztrájk miatt a diákok tanulmányi eredményeit még nem tudták véglegesíteni, ennek ellenére idén is kiosztották a Nebuló és a Baróti Szabó Dávid Alapítvány Nagydíját.

Az ünnepség hagyományosan reggel 9-kor kezdődött, miután a társadalomtudományok, matematika–informatika és természettudományok szak 57 végzőse elfoglalta helyét az iskola udvarán.

Elsőként Szakács László, Barót alpolgármestere köszöntötte a diákokat. Kiemelte: a sikeres záróvizsgákhoz a tudás mellé béke és biztonságérzet is szükséges. Úgy vélekedett, e feltételek beteljesülése évtizedekkel ezelőtt akadálymentes volt, manapság azonban a bizonytalansággal, kiszolgáltatottsággal is szembe kell nézniük a tanulóknak.

Kiss Imre megyei főtanfelügyelő beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos az erdélyi nép számára az, hogy a fiataljaink egyetemi tanulmányaik vagy külföldön szerzett tapasztalatok után hazatérjenek Székelyföldre, s itthon kamatoztassák tudásukat, alapítsanak családot.

Hírdetés

A tizenegyedik osztályosok köszöntőjét követően Derzsi-Ráduly Kázmér iskolaigazgató üdvözölte a diákokat és az egybegyűlteket.

A végzősök búcsúműsora után a díjazás vette kezdetét, ahol a szakkatedrák különdíjai mellett átadták a Romániai Magyar Közgazdász Társaság részéről a Birtalan Ákos-díjat Kelemen Szilárd közgazdász közreműködésével. Az elismerést Egyed-Kese Erika és Albert Andrea tanulók kapták a közgazdasági versenyeken való részvételükért és az ott elért eredményeikért. Az iskola volt diákja, Tókos Levente hatszáz lejt ajánlott fel azoknak a végzős diákoknak, akik magyar nyelv és irodalomból kiemelkedő eredményeket értek el a négy év alatt. Az elismerés Potyó Melitta, Jáger Kristóf és Egyed-Kese Erika matematika–informatika szakos diákok között oszlott el. Azok a tanulók, akik a négy év során tökéletes magaviselettel, megyei szintű versenyeken legalább egy részvétellel rendelkeztek és legalább 9,20-as általánost értek el, érdemes diák oklevélben, pénz- és könyvjutalomban részesültek, amelyet Gál Károly parlamenti képviselő ajánlott fel. A társadalomtudományok szakról Lázár Bernadett, a matematika–informatika szakról Jáger Kristóf és Egyed-Kese Erika tanulók kapták a díjat.

Ezt követően került sor a Nebuló és a Baróti Szabó Dávid Nagydíj átadására, melyet Dimény János nyugalmazott igazgató, a Baróti Szabó Dávid Alapítvány elnöke ismertetett. Az ezerlejes Nebuló-díjat Albert Andrea környezettudomány szakos diák kapta, az iskola Nagydíját Egyed-Kese Erika matematika–informatika szakos diák vehette át kitűnő tanulmányi eredményeiért Tüzes-Bölöni Ferenc olaszteleki református lelkésztől.

Az esemény végén a baróti néhai Bodosi Dániel festőművész születésének 110. évfordulója alkalmából 2013-ban a tiszteletére állított kopjafára emlékplakettet helyeztek el a végzős diákok és a Baróti Szabó Dávid Alapítvány. A kopjafánál a diákok mellett a művész lánya, Darvas Annamária, és unokája, Darvas Andrea is koszorút helyezett el.

Balázs Tamás


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »