Kibuktak a csehek a brit acélmágnásra, bajban van az ostravai vasmű

Kibuktak a csehek a brit acélmágnásra, bajban van az ostravai vasmű

A cseh kormány komolyan összerúgta a port az ostravai vasmű tulajdonosával, a brit székhelyű Liberty Steellel, amelynek élén Sanjeev Gupta, indiai származású brit acélmágnás áll. Az ostravai üzem december óta gyakorlatilag üresjáratban van, hatalmas adósságot halmozott fel, de mivel közvetlenül 6000, közvetve 30 ezer munkahely kötődik hozzá, az állam – amely szintén a hitelezők között van – bírósági moratóriumot biztosít számára a hitelezőkkel szemben.

Marian Jurečka cseh munkaügyi miniszter a múlt héten élesen bírálta a Liberty Ostrava (a konszern ostravai üzemének tulajdonosát) amiatt, hogy igen jelentős járulék-hátralékot halmozott fel. A cég több ezer dolgozójának nagy része december óta lényegében nem jár be dolgozni az üzem helyzete miatt, ugyanakkor csökkentett mód mellett is a cég bérköltsége havi 12 millió euróra rúg.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter irreálisnak nevezte a brit acélipari konszern szerkezetátalakítási terveit.

A cseh kormány azzal vádolja a Liberty Steelt, hogy nem hajlandó kommunikálni vele az ostravai vasmű sorsáról, Saanjev pedig sorozatosan felrúgja a korábbi egyezségeket.

Ennek az egyezségnek az egyik része volt az üzem mihamarabbi újraindítása.

A vasmű tartozásainak jogi behajtását március óta moratórium akadályozza, a hitelezők száma 1300-ra tehető, köztük van a cseh állam is. Ugyanakkor Prága 10 milliárd cseh koronát (cirka 400 millió eurót) követel a brit konszerntől, amiről úgy véli, hogy az ostravai üzemet illeti.

Hírdetés

Adott tehát egy brit konszern, amelynek cseh üzeme fizetésképtelen, nem hajlandó kommunikálni a kormánnyal, amely egyébként bírósági moratóriummal védi a csődtől, és minden jel szerint pénzeket „csoportosított át” a közép-európai cégből nyugatra a tulajdonos. Adódik a kérdés, hogy mi van a háttérben?

A Reuters hírügynökség március végén közölte, hogy Liberty Steel brit részlege is komoly pénzügyi gondokkal küzdött, majd márciusban sikeresen megállapodott a hitelezőkkel, és vállalta, hogy Nagy-Britannia 9 telephelyéből legalább a rotherhami üzemben megnöveli az éves kapacitást 2 millió tonnára, és újraindítja ezt, valamint két másik kohóját, amelyet az energiaárak elszállása miatt leállított.

Itt emelnénk ki, hogy az ostravai üzem évi 3,6 millió tonna acélt gyárt le, tehát komoly konkurenciának számít, a Liberty Ostrava pedig szintén az energiaárak miatt állt le, mi több, olyannyira eladósodott, hogy lényegében csődbe rántotta a cseh Tameh Czech energiavállalatot, amely most 2,2 milliárd koronára perelné a Liberty Ostravát. 

Érdekességként kiemeljük, hogy a Liberty Steel brit acélkohóinak bővítése és újraindításához a Liberty tetemes kölcsönöket vett fel, fő hitelezői között pedig megtaláljuk az amerikai BlackRock befektetései alapot is, amely az ukrán állam egyik fő hitelezője, amely már tavaly megszerezte a háborúban álló ország újjáépítéséhez szükség pénzügyi intézményei keret teljes ellenőrzését.

Mivel Saanjev Gupta családjához tartozó pénzügyi csoport ellen már korábban is indult csalás miatt eljárás. Mindenesetre jelen állás szerint nem kizárt, hogy az ostravai acélgyár a hozzá kötődő 30 ezer munkahellyel együtt elvérzik a nyugati manőverekben.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »