Kiborult a szakma, rektorok kezében a kórházak

Elfogadta a parlament azt a – szakmával nem egyeztetett – fideszes javaslatot, amely a jelenleginél jóval nagyobb önállóságot és több eddig független kórházat adhat az ország négy orvosi egyetemének, amelyek így mamutintézményekké nőhetnek. Ezzel lényegében ellehetetlenítik Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár több mint egy éve tervezett kancellária-rendszerét is, amelynek lényege, hogy nyolc-tíz kórház gazdasági irányításáért és a lépések összehangolásáért felelne egy kancellár, míg a szakmai munka irányítása továbbra is az intézmények igazgatóinak feladata maradna.

A Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, Pósán László és Halász János fideszes országgyűlési képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint ugyanis a szakmai feladatokkal kapcsolatos hatás- és jogköröket a rektor gyakorolja majd, aki az orvoslásban és egy kórház működésében akár teljesen járatlan személy is lehet. Ennek oka, hogy a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen csupán az intézmény egyik karaként működik az orvostudományi képzés, így a rektor nem feltétlenül orvosi végzettségű. A módosítás szerint a működéssel és a gazdálkodással kapcsolatos hatás- és jogkörökkel az egyetemi kancellár rendelkezik, ráadásul az egyetemek több, eddig szakmailag és gazdaságilag is független kórházat is beolvaszthatnak. Érdekesség, hogy mindehhez nem az egészségügyi, hanem a felsőoktatási törvényt módosítják.

Hírdetés

A parlament döntése nagy port vert fel szakmai körökben. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek: amennyit tudni lehet a törvénymódosításról, az nem jó, a kamara semmiképp nem támogatta volna. Szerinte ez a változtatás nem segít sem a betegellátás, sem az orvosképzés nehézségein. Úgy véli, „brutálisan fatális” tévedés, miszerint minderre azért volt szükség, hogy több külföldi – fizetős képzésben részt vevő – hallgató végezze hazánkban a gyakorlati képzést is. – A szándék, amellyel megalkották a törvénymódosítást, hogy tönkretegyék a magyar orvosoktatást. A cél, amelyet megfogalmaztak, súlyosan kontraproduktív – mondta a kamara elnöke. Éger István bejelentette azt is: a kamara most készül felmérni az orvosképzéssel kapcsolatos problémákat, a következő két hónapban ezen dolgozik majd.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, bizonytalanságot okozhat, hogy a szakmai ellátás az orvosi végzettséggel nem rendelkező rektorokhoz kerül. Annak ellenére is, hogy úgynevezett egészségügyi irányító testület segíti majd a munkájukat. Azzal pedig, hogy a gazdasági, műszaki ellátás az egyetemi kancellárokhoz kerül, átláthatatlan mamutintézmények jöhetnek létre, ami veszélyeket hordoz. Az elnök szerint fontos lenne az egészségügy szakmai színvonalának megőrzése. Hangsúlyozta: a fővárosi egyetemi kórházak kijelölését és a Semmelweis Egyetemhez csatlakoztatását átgondoltan és megfontoltan kell megszervezni.

A törvényjavaslatot egyébként a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elfogadta, az MSZP és néhány független nemmel szavazott, míg az LMP és Fodor Gábor országgyűlési képviselő tartózkodott. Érdekesség, hogy szintén a tartózkodás mellett döntött Pesti Imre fideszes képviselő, orvos is.

Kincses Gyula egészségügyi szakértő, korábbi szakállamtitkár lapunknak nemrégiben a törvényjavaslat kapcsán kijelentette: teljes káosz van a területen, és komoly félelem, hogy nem egészségügyben jártas kancellár irányítja majd az intézmények gazdálkodását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »