Kibékült a DK és a Momentum, nem marad el a fővárosi közgyűlés

Kibékült a DK és a Momentum, nem marad el a fővárosi közgyűlés

Megegyezett a két párt a fővárosi posztok elosztásáról, 16 órakor kezdődhet a rendkívüli ülés.

A 444 információi szerint a két párt között megszületett a megállapodás, ami az időközi választásokról szól, így nem ismétlődik meg az előző heti eset, amikor határozatképtelen volt a fővárosi közgyűlés. A konfliktus oka az volt, hogy a Momentum két önkormányzati politikusa is országgyűlési képviselő lett Újbudán. Orosz Anna, a kerület momentumos alpolgármestere és Bedő Dávid, a párt önkormányzati képviselője is a parlamentet választotta a helyi hivataluk helyett.

Hírdetés

A Demokratikus Koalíció azonban nem szerette volna, ha mindkét, korábban egyéni önkormányzati mandátumot nyert momentumos politikus helyén ismét egy párttársuk lenne az ellenzék közös jelöltje. A momentumosok szerint azonban ezzel a húzással a DK veszélyeztetné az ellenzéki győzelmeket, ezért ragaszkodtak hozzá, hogy Gyurcsány Ferencék tartsák magukat a korábban, 2019-ben kötött megállapodáshoz, melynek értelmében ezek momentumos körzetek maradnak. A párt válaszképpen nem támogatta volna a DK új jelöltjét a főpolgármester-helyettesi posztra, emiatt maradt el az előző közgyűlés is.

Most a megállapodás az lett, hogy a Momentum mégis megszavazza Bősz Anett főpolgármester-helyettesnek, Gy. Németh fővárosi képviselői helyét pedig a DK-s Élő Norbert veszi át. Újbudán pedig a momentumos jelöltek indulhatnak, és megtarthatják az alpolgármesteri helyet is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »