Kiáradt szennycsatorna

Várjuk Kocsis Máté kiállását Vona Gábor mellett, hiszen ő már csak tudja, milyen érzés, ha coming outra akarják kényszeríteni az embert – tréfálkozhatnánk a TV2 elhíresült riportja kapcsán, amelyben a közismert konzervatív előadóművész, Terry Black vádolta pikáns melegpartikon való részvétellel a Jobbik elnökét. De nincs kedvünk viccelni. Egyszerűen undorító ez az egész. Már önmagában az egy politikus szexuális orientációjának efféle „játékba hozása”, különösen ha a vádat olyan erkölcsi nagyságok hitelesítik, mint a Fidesz-közeli médiában újabban megbízható hírforrásként tündöklő Zuschlag János. De ennél is undort keltőbb, hogy mindez pontosan mutatja, mire számíthatunk az elkövetkező években a közpénzből épített kormányzati bulvármédiától.

Persze tudjuk, egy politikusnak sokat kell tűrnie. S azt is, hogy a politikai bulvár nem csak nálunk dolgozik nemtelen eszközökkel. Van-e jobb példa erre, mint a most zárult amerikai elnökválasztási kampány, ahol elképesztő vádak tömkelege záporozott mindkét jelöltre? Csakhogy Magyarországon jelenleg nincs kampány – tehetnénk hozzá naivan. Miközben éppen a Jobbik vezérkara ellen indult összehangolt támadás bizonyítja, hogy a tízmilliárdos népszavazási kampány után rögtön itt a következő, amelyben a kormánypárt egyetlen komolyan vehető riválisát akarja levadászni.

Hírdetés

Vona Gábor legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy – a közismert mondás szerint – ami nem öl meg, az erősebbé tesz: ha képes lesz átvészelni ezt az időszakot, a lovagiatlan párbajt kezdeményező ellenfél maga teszi párbajképessé. S tegyük hozzá, az egész pályás sajtóletámadás kétélű fegyver: pont a fideszes körökben jelenleg igen népszerű Donald Trump példája mutatja ezt, akinek a jelek szerint nem ártott túl sokat, hogy egy pornósztár vádolta szexuá­lis zaklatással.

A történet azonban alapvetően nem Vona Gáborról szól. Sokkal inkább arról, hogy ezek után bárki bármikor célkeresztbe kerülhet. Persze, ha abból indulunk ki, hogy a kormányzati körök a TV2–Origo–Riposzt-konglomerátum tűzerejét egy barátjukon próbálták ki – Spéder Zoltánra gondolunk –, akkor mit várhatnak az ellenfelek? Hát ezt. A szennycsatorna felhabzását és kiáradását, hogy aztán aki közel áll a célszemélyhez, arra is ráfröccsenjen a zavaros lé. A műfajt persze nem a Fidesz találta fel, és azt sem szabad véka alá rejteni, hogy a Jobbikhoz kötődő heccportál, a Kurucinfó is elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai közbeszéd lezüllesztésében. Amit azonban korábban egy viszonylag szűk hatókörű, illegális orgánum művelt, azt most egy profi gépezet végzi teljes lefedettséggel és legálisan – ráadásul kormányzati támogatással. Vajon azok a jobboldali szavazók, akik mindmáig sérelmezik a baloldali-liberális sajtó kritikájának hangvételét, mit szólnak most a Habony–Vajna–Zuschlag–Terry Black-koalíció áldásos tevékenységéhez?

Ebben a kiszámítható káoszban váratlanul felhangzott egy visszafogottabb hang is, Vona Krisztináé. Vona Gábor felesége nyílt levélben fordult a „first ladyhez”, Lévai Anikóhoz, közbenjárását kérve a családi békét feldúló karaktergyilkossági kísérlet leállítása érdekében. Egy politikusfeleség levelét persze nem kezelhetjük spontán megnyilvánulásként, de legyen bár szó ügyes taktikai húzásról, a benne foglaltak jelentős részével egyetérthetünk. Mi sem olyan Magyarországon akarunk élni, ahol a verbális politikai leszámolásnak ártatlan családtagok esnek áldozatul – legyen szó akár Vona Gábor, akár Kocsis Máté szeretteiről. Akik jóval mélyebb sebeket szerezhettek, mint mások nyerészkedő rokonai vagy közpénzen tartott magánszeretői.

A méltatlan helyzeten valóban egyetlen ember tudna változtatni: Lévai Anikó férje. De sajnos már jó ideje azt kell látnunk, hogy az ő céljai ezeket az eszközöket is szentesítik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »