Kiállításokkal és interaktív programokkal emlékeznek meg Kőrösi Csoma Sándorról Indiában

Kiállításokkal és interaktív programokkal emlékeznek meg Kőrösi Csoma Sándorról Indiában

Több indiai helyszínen emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra születésének 240. évfordulója alkalmából, Kolkatában Gazdáné Olosz Ella székelyföldi textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás – nyilatkozta Erdő Mariann, a szervező Liszt Intézet Delhi vezetője csütörtökön a Krónika erdélyi közéleti portálnak.

Elmondta: a 240 éve a székelyföldi Csomakőrösön született nyelvtudós, könyvtáros, a tibeti-angol szótár megalkotója emlékének szentelt indiai programsorozat részeként szerdán nyílt meg Gazdáné Olosz Ella (1937–1993) kovásznai textilművész kiállítása az Ázsiai Társaság székhelyén.

A székelyföldi textilművész keleti motívumokat is feltüntető munkái a Liszt Intézet Delhi meghívására érkeztek Indiába, a szőnyegekből álló tárlatot júniusban Delhiben is láthatja a közönség.

A Liszt Intézet április 4-én, a nyelvtudós születésének 240. évfordulóján indította el a Csoma 240 elnevezésű projektet. Az intézetvezető szerint az indiaiak lényegesnek tartják az élő kapcsolatot a Csoma-tiszteleten keresztül a magyarokkal, a kolkatai kiállításon is érzékelhető volt, hogy ez a mai napig napirenden van és embereket vonz.

A közönségnek tetszett, hogy bár Gazdáné Olosz Ella nem járt Indiában, munkáiban nyomon követhető a Kelet inspirációja, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában elterjedt ősi ikat technika itt is nagyon ismert és alkalmazott, úgyhogy ezt is értékelte a közönség, akárcsak a színek harmóniáját – nyilatkozta az erdélyi lapnak Erdő Mariann.

Hírdetés

Rámutatott: a textilművész évtizedekkel ezelőtti utazásai idején a helyszínen tanulmányozta Egyiptom, Törökország, Szíria, Irak, Irán, Pakisztán, Afganisztán és Türkmenisztán népi textilkultúráját. A nyugati és keleti tapasztalatok szintéziseként vállalkozott arra, hogy a hagyományos és a modern egymásra hatását megfogalmazza.

A Csoma 240 programsorozat részeként a város egyik könyvesboltjában Zichó Viktor extrémsportoló, környezetvédelmi aktivista fotóiból nyílt kiállítás, aki kerékpárral járta be a nyelvtudós születési helye és végső nyughelye, Csomakőrös és Dardzsiling közötti utat. 2019-ben – Csoma útra kelésének 200. évfordulóján – indult kerékpárral a háromszéki faluból, ahonnan nemzeti színű szalagot és helyben termett diót vitt a sírhoz, ahova 11 hónap és 13 ezer kilométer után érkezett meg. Az utazása során készített képeket Dardzsilingbe is elviszik, ahol csomakőrösi képekkel egészülnek ki.

Két hónapja közzétettek egy felhívást, hogy mindazok a magyarok, akik elzarándokoltak Csoma Sándor sírjához, küldjék el nekik az ott készült képeiket, és érkeztek is fotók szép számmal. „Ezeket is bemutatjuk” – mondta Erdő Mariann a Krónikának, hozzátéve, hogy a helyi buddhista kolostor szerzeteseivel közösen szertartást is tartanak Kőrösi Csoma Sándor síremlékénél.

Az intézet tudományos konferenciát, rajzversenyt is tervez, és interaktív program keretében az indiai iskolákban is mesélnének a diákoknak Kőrösi Csoma Sándorról.

Az indiai programokról a Liszt Intézet Delhi Facebook-oldalán találhatók információk.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »