Kiállítás a kommunizmus áldozatainak emlékére

Kiállítás a kommunizmus áldozatainak emlékére

Dupka György történész által összeállított pannókból nyílt kiállítás február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban.

Az eseményre a járványügyi korlátozások miatt zárt körben, a kollégium diákjai és munkatársai jelenlétében került sor.

A megnyitó kezdetén az intézmény igazgatója, Marosi István görögkatolikus parókus köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy az emléknap a kommunista ideológia által okozta kihívásokra és szörnyűségekre igyekszik felhívni a figyelmet. A teljes kiállítási anyagnak az egyházakat érintő része került a kollégiumba.

A diktatúra emberi sorsokat, családok életét törte ketté, lelki és szellemi problémákat okozott a világiak és az egyháziak életében egyaránt. A pannókon látható képek nem csupán a múlt egy-egy emlékét jelentik, hanem figyelmeztető jelek számunkra, hogy a hitvalló papokhoz hasonlóan mi is merjük vállalni saját életünk küzdelmeit.

„…még nem késő fönnmaradni, még nem késő az embernek, a nemzetnek boldogulni” – idézte Gyurkovics Tibor gondolatait Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul. A kommunista hatalom 45 éven át nyomorította és akadályozta az ország fejlődését, főként a gazdaság terén, s ez ma is érezteti hatását. Kárpátalján különösen véres nyomot hagyott a diktatúra, mely egyszerre volt társadalom-, egyház- és nemzetellenes.

Hírdetés

Dupka György emlékeztetett: az eddigi kutatások alapján több mint 1 millió magyar került a GULAG táboraiba, akik közül igen sokan soha nem tértek haza. Az egyházüldözés a görögkatolikusokat érintette a legtragikusabban, ezért került méltó helyre a kiállítás ezen része abba a kollégiumba, amelyet a hitvalló Ortutay Elemérről neveztek el. A teljes anyag egy része a munkácsi várban, egy másik pedig, mely a római katolikus egyház vonatkozásában készült, a Tiszabökényi Árpád-házi Szent Erzsébet templomban látható.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora személyes hangvételű felszólalásában arra hívta fel a kollégisták figyelmét, hogy nincs olyan család Kárpátalján, amelyet a „vörös pestis” ne érintene. Arra biztatta a fiatal hallgatóságot, hogy nézzék meg a Zoltán újratemetve és a Sátán fattya c. darabokat, hogy lássák, hogyan érintette a lakosságot a kommunista terror. Hogyan vitték el a férfiakat, hogyan igyekeztek a családfő szerepében is helyt állni az otthon maradt asszonyok, hogyan bélyegezték meg az emberek tömegeit.

Végezetül Demkó Ferenc, Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének helynöke szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva: Isten fia és népe sorsának alakulásában mindig közbeszólt, s ha hisszük, hogy ő képes volt a halálból életet, az elmúlásból jövőt, a félelemmel teli tanítványokból egyházat létrehozni, akkor mindig a tenyerén hordozott népe leszünk.

A megnyitó zárásaként a résztvevők közösen imádkoztak a kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért.

er


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »