Kiakadtak az ukránok Putyin feltételén

Elfogadhatatlannak nevezte Irina Herascsanko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport kijevi küldöttségének tagja azokat a feltételeket, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök támasztott az ENSZ-békefenntartók Donyec-medencébe küldését illetően.

A politikus hangsúlyozta, hogy a frontvonal nem államhatár, ezért elfogadhatatlan az orosz elnök azon feltétele, hogy ENSZ-békefenntartók csak annak mentén teljesítsenek szolgálatot. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg szakadárok ellenőrzése alatti területek is Ukrajna részei, megfogalmazása szerint „Oroszország által ideiglenesen megszállt területek”. Leszögezte, hogy ebből kiindulva a világszervezet békefenntartóinak az önkényesen kikiáltott szakadár „népköztársaságok” teljes területén jelen kell lenniük.

Hírdetés

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt a feltételt Putyin keddi hsziameni sajtótájékoztatóján közölte. Herascsenko erre reagálva a Facebookon azt írta, hogy Putyin a „hibridháborús gyakorlatnak megfelelően” kiforgatta Petro Porosenko ukrán elnök szavait, amelyekkel Kijev ezen irányú elképzeléseit ecsetelte.

Az UNIAN szerint Putyin azt is mondta, hogy a kérdésben egyeztetni kell a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Olekszandr Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője a DAN szakadár hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy kész az orosz elnök „javaslatát” megvitatni. Hozzátette viszont, hogy előbb szerinte Kijevnek teljesítenie kell a minszki megállapodások ráeső részét a tűzszünet betartására és a nehézfegyvereknek a front menti övezetből történő kivonására vonatkozóan. „Máskülönben az ENSZ-békefenntartók az ukrán fegyveres erők provokációinak célpontjaivá válhatnak” – vélekedett a szakadár vezető.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »