Kiakadt a Breitbart Trumpra

Kiakadt a Breitbart Trumpra

„Megszegett ígéret” – így kezdte az elnökválasztási kampány során végig Trumpot támogató lap, a Breitbart News azon cikkét, amelyben beszámolt arról, hogy a Trump-adminisztráció mégsem indítana eljárást Clintonnal szemben.

A kampány során a republikánus elnökjelölt, Donald Trump több alkalommal is bűnözőnek nevezte a később általa legyőzött demokrata kandidálót, Hillary Clintont. Trump nagygyűlésein gyakran felhangzott a rigmus: „Lock Her Up!”, azaz „Dugd dutyiba!”

A Clintonnal kapcsolatos felvetésekre gyakran bólogatott lelkesen a Trump győzelméhez hozzájáruló, Fox Newsnál is populistább Breitbart News. A portál volt vezetője, Stephen Bannon előbb kampányfőnökként segítette Trumpot, majd a győzelem után a megválasztott elnök átmeneti kabinetjébe is bekerült stratégiai tanácsadóként.

Így aztán nem meglepő, hogy a Breitbartnál rendkívül csalódottak, amiért Trump az egyik legfőbb, alternatív jobboldalnak tett ígéretét – sok más mellett – megszegte. Ez szerepelt a Breitbart címlapján magyar idő szerint kora este:

  Breitbart News  

A kommentelők még jobban kiakadtak. „Ez volt az, amit legkevésbé akartam hallani” – írta a legtöbbet lájkolt hozzászólás szerzője. „Nos, nem lesz két cikluson keresztül elnök, ha ez igaz” – írta egy másik kommentelő, ami azért is különösen vicces, mert pont ma posztolta ezt: „Remek egyeztetések zajlanak ma a Trump Toronyban, amelyeken azon emberekkel beszélek majd, akikkel a következő nyolc évben együtt kormányzunk majd”.

Hírdetés

Gyorsan változott a véleményük

Nem sokkal később a Breitbart lecserélte a címlapos anyagot egy „12 kamuhír a fősodorbeli médiából” című cikkre. Csak a legnépszerűbb cikkek listáján lehetett megtalálni az eredeti írást, a címlap tetején a Trump-párti Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester – akiről felmerült, külügyminiszter is lehet, ám ezt cáfolták – döntést támogató reakcióját közölték.

A CNN-nek nyilatkozva Giuliani azt mondta: Trump azt választotta, hogy egyesíti a nemzetet. „Nézze, létezik egy hagyomány az amerikai politikában, hogy miután megnyered a választást, bizonyos dolgokat magad mögött hagysz” – mesélte a volt polgármester, aki akkor is támogatta volna Trumpot, ha a megválasztott elnök ellenkezően döntött volna. Giuliani úgy véli, hogy a döntést követően azok, akik nem Trumpra szavaztak, másképp tekintenek majd a republikánus politikusra.

Tény: lehet, hogy Trump egyesítené a nemzetet, de annak végletekig való megosztásában kulcsszerepet játszott a Breitbarttal együtt. Az pedig, hogy másképp tekintenének Trumpra a nem rá voksolók, lehetséges: nemcsak betarthatatlan ígéretekkel operáló populistaként, hanem hazug, az elittel szembeszállni ígéreteivel ellentétben mégsem képes politikusként.

A hivatalos indoklás

A Clintonnal kapcsolatos bejelentést egyébként Kellyanne Conway, Trump korábbi kamánymenedzsere jelentette be kedd reggel az MSNBC-n. Szerinte a Trump-adminisztráció nem indít eljárást Clinton email-botránya, valamint a Clinton Alapítvány ügyével kapcsolatban sem.

„Úgy gondolom, hogy amikor a megválasztott elnök, aki egyúttal a pártunk vezetője is, még beiktatása előtt kijelenti, hogy nem kívánja folytatni a vádak kivizsgálását, akkor ezzel mind tartalmában, mind hangnemében nagyon erős üzenetet küld” – fogalmazott Conway az MSNBC reggeli műsorának adott interjújában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »