Kiadták az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont ellen

Kiadták az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont ellen

Kiadta az európai elfogatóparancsot a spanyol központi büntetőbíróság Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és négy személy ellen, akik ugyancsak Brüsszelben vannak – írja a BBC. Ebben az esetben sajtóhírek szerint a belga hatóságoknak három hónapon belül el kell majd dönteniük, hogy átadják-e Puigdemont-t Spanyolországnak.

A spanyol főállamügyész még csütörtökön kérte európai elfogatóparancs kibocsátását Puigdemont és a négy vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a spanyol legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Hírdetés

Puigdemont hétfőn váratlanul érkezett Brüsszelbe egykori kormánya több tagjával együtt, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. Kedden azonban Puigdemont azt mondta, nem kér politikai menedéket Belgiumban. Hozzátette: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, „Európa szívébe” jöttek, hogy felhívják a figyelmet Katalónia problémájára. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat. „Nem illegálisan vagyunk itt. Európai polgárok vagyunk, mozgásszabadság van” – jelentette ki. „Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk” – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint „világos biztosítékokat” kapnak a spanyol hatóságoktól a tisztességes eljárásra és az igazságos bánásmódra.

Pénteken Puigdemont kijelentette, hogy „kész” indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson.

http://mno.hu/

Katalóniában október 1-jén rendeztek népszavazást a függetlenségről. Ezt a spanyol kormány alkotmányellenesnek minősítette és rendőri erővel igyekezett megakadályozni – a civileket bántalmazó csendőrök képei bejárták a világot. A referendumon alacsony, 43 százalékos részvétel mellett nagy többséggel győztek a függetlenségpártiak. Ennek megfelelően a barcelonai parlamentben október 10-én Carles Puigdemont deklarálta a függetlenséget, de fel is függesztette a végrehajtását, párbeszédre szólítva fel a spanyol kormányt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »