Kiadják Amerikának a fájlmegosztás nagyágyúját

Kiadják Amerikának a fájlmegosztás nagyágyúját

Kiadja az Egyesült Államoknak az internetes fájlmegosztás pápájaként is emlegetett német-finn származású, Kim Dotcomként is ismert Kim Schmitzet Új-Zéland – erről döntött az óceániai ország bírói testülete.

A Megaupload elnevezésű fájlcserélő (zenék, filmek, sorozatok és videójátékok) program alapítójának így tizenhárom rendbeli váddal – köztük internetes kiberkalózkodás, jogdíjsértés és pénzmosás – kell szembenézni Amerikában. A brit The Guardian beszámolójában így azt is megjegyezte, Schmitz akár húsz év letöltendő börtönt is kaphat.

Kim Dotcom harca a hatóságokkal nem új keletű, az amerikai film- és zenegyártók hosszú évek óta vádolják azzal, hogy fájlmegosztó szolgáltatásaival megsérti a jogdíjszabályokat. A rongyrázásáról ismert, a luxust nagyipari szinten űző és azzal kérkedő most 43 éves férfi még 2009-ben érkezett Új-Zélandra, s egy évvel később, 2010 novemberében kapott tartózkodási engedélyt.

Dotcom egyébként „internetes szabadságharcosnak” tartja magát, Új-Zélandon Internetpárt néven politikai alakulatot is létrehozott, ám a 2014-es választásokon nem sikerült mandátumot szerezniük.

Hírdetés

A mostani bírósági döntés pikantériája egyébként az, miként azt maga az érintett is megjegyezte egy Twitter-bejegyzésében, hogy a helyi jogdíjvédelmi törvények értelmében egy internetszolgáltatót nem lehet büntetni a felhasználók vétségei, jogszabályt megsértő magatartása miatt. „Csak akkor, ha ő Kim Dotcom?” – biggyesztette oda bejegyzése végére Schmitz.

New Zealand Copyright Law (92b) makes it clear that an ISP can’t be criminally liable for actions of their users. Unless you’re Kim Dotcom?— Kim Dotcom (@KimDotcom) 2017. február 20.

Hasonlóan nyilatkozott Dotcom ügyvédje, Ron Mansfield is. Szerintük itt politikai döntésről volt szó, mivel a parlament korábban elfogadta, és egyértelművé tette, hogy emiatt nem lehet vádat emelni Új-Zélandon. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI szerint a Megaupload legkevesebb 175 millió dolláros profitra tett szert működése során, és több mint félmilliárd dollár értékű jogdíjköteles tartalmat kínálnak a napi mintegy ötvenmillió felhasználójuknak.

Kim Dotcom mellett három társát is kiadják az amerikai hatóságnak, míg negyedik társa még egyszer fellebbezhet az ítélettel szemben.

S hogy Kim Dotcom mennyire szereti a „feltűnősködést”, ezen az alábbi videón például a kibérelt Nürnburgring versenypályán a finn Forma-1-es világbajnok Kimi Räikkonennel versenyzett egyet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »