„Kiábrándító teljesítmény” – Cristian Balaj volt futballbíró a romániai labdarúgás helyzetéről

„Kiábrándító teljesítmény” – Cristian Balaj volt futballbíró a romániai labdarúgás helyzetéről

Kiábrándítónak tartja a romániai labdarúgás idei eredményeit Cristian Balaj. A Krónikának nyilatkozó volt futballbíró szerint irányításváltásra van szükség a sportágban.
Elégedetlen a romániai labdarúgás alakulásával Cristian Balaj. Az egykori futballista és élvonalbeli játékvezető a Krónika megkeresésére kevés sikert tudott említeni a 2017-es évet értékelve, csalódást okozó eseményekről viszont hosszú listája van a Máramaros Megyei Labdarúgó-egyesületet hét éve irányító, 46 éves szakembernek.

– kezdte a jövő évi oroszországi seregszemléről lemaradt együttes kiértékelését. Úgy vélte, hogy a német Christoph Daum szövetségi kapitánnyá való kinevezése „teljes kudarc” volt.

„Még távozása után is úgy nyilatkozott, hogy Budescu volt az egyik legjobb játékos, akivel valaha dolgozott, a pályán viszont egy percet sem játszatta. Nem értette meg, hogy azért hozták Romániába, hogy kvalifikálja a válogatottat a vb-re, nem pedig azért, hogy dicsérgessen” – fogalmazott Balaj, aki szerint Cosmin Contra irányítása alatt már látszott a változás, és bebizonyosodott, hogy a hazai edzők nem rosszabbak a külföldieknél.

Az, hogy a Daumot leszerződtető Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetősége nem vállalta a felelősséget a döntésért, nem lepte meg Balajt, aki bevallása szerint már megszokta ezt a hozzáállást.

Hírdetés

– állapította meg. Szerinte több más „sötét példát” említhetne erre, de elég, ha a beteljesületlen kiválósági központokat említi.

Egyedüli pozitívumnak a női labdarúgás és a teremlabdarúgás fejlődését említette, ám hangsúlyozta, hogy ez nem az FRF érdeme, hanem az edzőké, illetve az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) kapott pénznek köszönhető. „Legyen világos, a női foci támogatására az UEFA adott pénzt” – mutatott rá.

Cristian Balaj nem először bírálja a Răzvan Burleanu vezette szervezetet, a jövő tavasszal várható tisztújító közgyűlés kapcsán pedig már korábban is szóba hozták a lehetséges ellenjelöltek között. „Vitathatatlannak tartom, hogy változásra van szükség a vezetőség élén. Majd meglátjuk, hogy kik lesznek a jelöltek, és milyen programmal készülnek” – mondta most lapunknak Balaj. Arra ugyan nem adott egyértelmű választ, hogy jómaga pályázni fog-e az FRF vezetőségébe, de a lehetőségtől nem zárkózott el. Egyelőre úgy fogalmazott: időben bejelenti majd, ha versenybe száll a közgyűlésen.

Konkrét elképzelése ugyanakkor már van arról, hogy min kellene változtatni a sportág fejlődése érdekében.

Szerinte az alapoknál, a megyei futballegyesületek tevékenységének javításával és a projektek pártatlan elbírálásával kellene kezdeni.

A női labdarúgással a már megkezdett úton kellene továbbhaladni, mint ahogyan az utánpótlás és az edzők továbbképzésével is foglalkozni kellene, mert hiába a tehetség és a minőség, ha nincs előrelépés a fejlesztésük terén. A folytonosság elvét követné a junior korból kilépő fiatalok esetében is, hogy legyen lehetőségük a hazai bajnokságok felnőttcsapataiban szerepelni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »