Ki segít megállítani a kontinensfoglalókat Olaszországban? – hát a maffia…

Döb­ben­ten ta­pasz­tal­ták a szak­ér­tők, hogy jú­lius óta ke­ve­sebb mig­ráns ér­ke­zik Olasz­or­szág part­ja­ira – és ennek na­gyon kü­lö­nös oka van! A szakértők a jelenséget a líbiai parti őrség megerősödésével, az NGO-hajók számának csökkenésével és Afrika migrációellenes kampányával magyarázták. Most azonban kiderült, hogy egy negyedik szereplő is hozzájárult ehhez: a maffia.

Egy korábbi maffiafőnök ugyanis felfegyverzett csapatával bevette magát a líbiai fővárostól, Tripolitól 70 kilométerre található Sabrathába, és onnan próbálja mindenféle módszerrel megakadályozni, hogy a migránsok vízre szálljanak. A csapat visszafordított már több tucat gumicsónakot, több migránst is foglyul ejtettek, hogy eltérítsék őket szándékuktól, de az embercsempészekkel is egyezkedtek már. A maffiózók működése eddig eredményesnek bizonyult, bár az olasz kormány nem hirdeti, hogy illegális szervezet is a segítségükre van.

Hírdetés

2015 óta Sabratha a migrációs útvonal egyik legfontosabb pontja: több ezer migráns indult már el innen hajóival Európába. Ha a maffiózóknak sikerül meggyengíteniük itt a csempészek bázisát, akkor a hálózat az aggodalmak szerint nyugatabbra költözik.

2014 óta közel 600 ezer migráns érkezett Észak-Afrikából Olaszországba. A tengeri út több mint 12 ezer ember életét követelte.

ripost.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »