Ki nem találná, ki a legsikeresebb Star Wars-szereplő

Ki nem találná, ki a legsikeresebb Star Wars-szereplő

A Csillagok háborúja régi részeinek szereplői közül Mark Hamillnél csak kevesen jártak rosszabbul, viszont ha azt hinné, hogy Harrison Ford kereste a legtöbb pénzt a klasszikus trilógia forgatása után, téved.

Amint arról már korábban beszámoltunk, bődületes mennyiségű pénzzel gazdagodik a Disney a Csillagok háborúja megszerzését és folytatását követően. Az első Disney-féle Star Wars-film, a december 18-án debütált Az ébredő Erő nyitóhétvégéjén szinte minden mozis rekordot megdöntött, világszerte pedig dupla annyi pénzt termelt három nap alatt, mint amennyibe került. A magyar mozikban is tarolt a J.J. Abrams rendezte alkotás: a több mint 280 ezer mozinéző 412 millió forintot hagyott a pénztáraknál csak azért, hogy megnézhesse az űrkaland folytatását.

J.J. Abrams rendező-forgatókönyvíró és a Rey-t alakító Daisy Ridley Az ébredő Erő forgatásán Fotó: David James / Lucasfilm Ltd.

A hetedik rész színészei közül biztosan Harrison Ford járt a legjobban, aki kb. 23-25 millió dollárért alakította Han Solót. Sőt, a 73 éves színész – aki így is sokszorosát keresi a kollégái által megkaparintott összegnek (Carrie Fisher 1,5 milliót kap, Daisy Ridley és John Boyega pedig 450-450 ezret) – kialkudott magának félszázalékos részesedést a film bruttó bevételéből. Azaz Az ébredő Erő nyitóhétvégéjén csak a Magyarországon eladott jegyekből több mint kétmillió forint csurgott Harrison Ford zsebébe. Egyébként a rendező-forgatókönyvíró J.J. Abrams ötmillió dollárért melózott, de ő is részesedést kap a bevételből, méghozzá két százalékot. Azaz a magyar bevételből neki már nyolcmillió forintja van.

Pénz & sárm

A klasszikus trilógia szereplői közül kétségkívül Harrison Ford tudhatja maga mögött a legsikeresebb karriert. Nyilvánvalóan emiatt csikarhatott ki magának óriási gázsit a Disney-től. Ugyan színészként sikert sikerre halmozott, pénzügyi szempontból volt nála sikeresebb is – írta 2014. december elsején a FiveThirtyEight. Az adatmániát a legmagasabb szintre fejlesztő portál összeszámolta, hogy a klasszikus trilógia szereplői az első Star Wars-filmjüket követően mennyi filmben szerepeltek, és ezért mekkora fizetést kaptak – 2013 végéig bezárólag.

Hírdetés

Harrison Ford Han Solóként Az ébredő Erőben Fotó: Giphy

A főszereplők rangsorában Harrison Ford végzett az élen, aki 2013-as árfolyamú dolláron számolva 39 Csillagok háborúja utáni filmjével 8,3 milliárd dollárt szedett össze. A Leiát játszó Carrie Fisher 28 filmmel több mint kétmilliárdot keresett, míg Luke Skywalker megszemélyesítője, Mark Hamill 14 alkotásban játszva „alig” 670 milliót kapott. A lista alján David Prowse (Darth Vader megszemélyesítője, de sem arcát, sem hangját nem adta a karakternek) szerepel, aki egyetlen filmben szerepelt a Star Wars után, és azért sem kapott pénzt.

Menő ewok

Na, de mi van akkor, ha mellékszereplőket is beveszünk a történetbe? Jól sejti: ugrik Harrison Ford első helye. A Jedi visszatérben ugyanis szerepelt egy 11 éves kisfiú, a törpenövésű Warwick Davis – Wicketet, az ewokot játszotta. Azóta szerepelt a Willowban, Harry Potter-filmekben, a Rayben, a Galaxis útikalauz stopposoknakban, a Narnia krónikái – Caspian hercegben és kismillió sorozatban is. Benne volt a Baljós árnyakban, a hetedik epizódban jelmezben bukkan fel Maz Kanata fogadójában. A színészkedés jövedelmező szakma volt számára, ugyanis végül 2013-as dollárárfolyamon számolva 11,5 milliárd dollárt keresett.

Fotó: MN-grafika

Azaz összességében egy ewok sikeresebb lett a Star Wars világán kívül, mint egy csempész. Persze Davis nem kap olyan gázsit Az ébredő Erőből, mint Ford, így azért utóbbi nyeri a csatát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »