Ki ne dobd a krumplihéjat!

A burgonya héja nagyszerűen hasznosítható a háztartásban.

Noha a diétázók rendszerint kerülik a szénhidráttartalma miatt, sokan mások azt szokták mondani, hogy a krumpli a második kenyér – írja a femina.hu.

Ennél fogva rengetegféle ételt készítünk belőle akár sütve, akár rakottasan, vagy épp püréként. A főzés kiküszöbölhetetlen hulladéka, a krumplihéj azonban nem kell, hogy mindjárt a szemeteskukában landoljon: sokoldalúságának köszönhetően remekül hasznosítható a háztartásban, amivel kár lenne nem élni.

Zsíros ételmaradék van az edények alján, és nem szennyeznéd a környezetet egy dörzsiszivaccsal? Használj krumplihéjat! Szórd az edény aljára, és ezzel dörzsöld fel a makacs réteget.

Hírdetés

Ha sötétebb, illetve barna bőr cipőd, szandálod kezdi elveszíteni régi fényét és karakteres színét, akkor is jó segítség a burgonyahéj. Fogj egy darabot, és a héjas felével fényezd ki a felületét. Egykettőre visszanyeri korábbi állapotát.

Az előzetesen megmosott burgonya héjából készíts ablakmosó-főzetet! Tedd egy fazék hideg vízbe, majd főzd, míg fel nem forr. Ha felforrt, zárd el a tűzhelyt, és hagyd, hogy a víz a krumplihéjjal együtt kihűljön. Végül szűrd le az egészet, és a folyadékba mártott, majd kicsavart ronggyal mosd át az ablakot. Szárazra törölve csíkmentes eredményre számíthatsz.

Az előzőekben leírt módon elkészített és visszahűtött főzetet növénytápként is lehet használni. Ugyanúgy kell vele meglocsolni a virágokat, mintha víz lenne, ám ennek a folyadéknak jóval nagyobb a tápanyagtartalma. Ha a kertben locsolsz vele, az a gyomok ellen is beválhat.

Virágfölddúsító komposzt is készülhet a krumplihéjból. A komposztálás során az arra alkalmas konyhai hulladékot, jelen esetben krumplihéjat speciális ládában rétegezve kell elhelyezni. Idővel a hulladék bomlani kezd, és átalakul, nagyszerű virágföldadalékot eredményezve.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »