Ki lehet játszani a Facebookot

Ki lehet játszani a Facebookot

Sokakat felháborított, hogy a Facebook összekötné a tulajdonában lévő, immár több mint egymilliárd felhasználóval bíró WhatsApp nevű mobiltelefonos csevegőszolgáltatást a közösségi oldali profilokkal. Noha a mobilos alkalmazásnál korábban közölték, nem adják ki, vonják össze a személyes adatokat, így a telefonszámokat, úgy tűnik, nyugodtan hátat lehet fordítani minden korábbi hangzatos elvnek.

A módszer ugyanaz, mint az ugyancsak Facebook-tulajdonban álló képmegosztó, az Instagram esetében: minél célirányosabban tudjanak reklámokat küldeni a felhasználóknak. A Mark Zuckerberg alapította közösségi oldal hirdetéspolitikája egyértelmű, minél nagyobb profit, még annak árán is, ha azzal a felhasználói élményt teszik tönkre.

Most a WhatsApp-pal kapcsolatban az amerikai techportál, a Wired hívta fel az olvasók figyelmét arra, hogy noha az egész műveletet rejtve próbálták meg átvinni a felhasználói feltételek megváltoztatásával, még meg lehet kerülni azt, hogy a Facebook a telefonszámokkal összekapcsolja a két profilt. A „cselre” azonban 30 nap áll rendelkezésre.

Az egyik lehetőség az, ha az ember nem fogadja el az új felhasználási feltéteket, hanem átpörgetve azt a Most nem lehetőséget választja. Ennél eredményesebb lehet az a másik megoldás, amelyet egy frissítés után lehet meglépni. A Beállítások, Saját fiók opcióban találunk majd Fiók információinak megosztása pontot, amiben ne pipáljuk ki annak engedélyezését. Így a két profilt nem kapcsolják össze, s megúszhatjuk azt, hogy a WhatsAppunkat is hirdetések lepjék el.

A nagy netes vállalatok előszeretettel próbálják meg összevonni a különféle szolgáltatásaikat. A Google-nél például többek között a Gmai-l és a YouTube-fiókokkal tettek így, ám aki figyelmes, ott is megoldhatja, hogy a két csatorna ne kerüljön egy kalap alá. Ezen összevonások egyébként sokak szerint adatvédelmi, -kezelési szempontból is aggályosak. Az EU emiatt több vizsgálatot is indított.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »