Ki is volt valójában a mesehős Pán Péter?

Ki is volt valójában a mesehős Pán Péter?

Olaszország hegyei között terül el az Első Világháború egy szomorú mementója. Monte Grappában 22910 katona esett el, akik közül mindössze 2578 főt sikerült azonosítani. Az ő sírjaik között található meg a 107-es parcella is, amihez egy érdekes történet és egy különös legenda fűződik. A sírban ugyanis Pán Péter fekszik.

Pán Péter a híres skót író J. M. Barrie egyik legismertebb karaktere, aki számos filmben és mesében jelent már meg. A fiú, aki sosem nő fel, varázserővel rendelkezik és a Vidám Fiúkkal együtt különböző kalandokon megy keresztül a mesebeli Sohaországban. A karakter alapjául Barrie bátyja szolgált, aki a 14. születésnapja előtt egy nappal halt meg egy korcsolya balesetben. Ő volt a fiú, aki sosem nőtt fel. Az olaszországi sírban azonban egy másik Pán Péter fekszik, aki a mesebeli fiúhoz hasonlóan sosem nőtt fel, 21 éves volt, amikor az világháborúban életét veszítette.
Ki volt az olaszországi Pán Péter?

A fiatal fiú, aki az Alpokban harcolt az Osztrák-Magyar Monarchia katonája volt. A 30. honvéd ezred zászlaja alatt vonult harcba és a Monte Grappa-i csatában hunyt el 1918 szeptember 19-én.

A fiúról nem sokat tudni. 1897 augusztus 21-én született Ruszkabánya-Krasszószörényben, ami ma Románia területén fekszik és Rusca Montană néven szerepel a térképeken. Édesanyja Pán Mária volt, aki fiatalon, mindössze 18 évesen szülte fiát, akit egyedül nevelt,

Hírdetés

A történet érdekessége egy legenda, ami szerint az elmúlt hetven évben Pán Péter sírján időről időre vadvirágok, apró kövek és kagylók jelennek meg, amikről senki sem tudja, hogy ki helyezte el őket.

Egy olasz újságíró Fernando Celi megismerve a legendát, érdeklődni kezdett a teljes történet iránt. Alapos kutatás után megtalálta a fiú szülővárosát, ahol a helyiek tárt karokkal fogadták és a régi porosodó iratok átkutatásával segítettek egy teljesebb képet kapni Monte Grappa rejtélyes fiújáról. A falu annyira sajátjának érezte az ügyet, hogy az egyik teret elnevezték Monta Grappa térnek, az odavezető utat pedig Pán Péter útnak.

Fernando Celi sem érte be sokkal kevesebbel, hazaérve segített megalapítani a Monte Grappa múzeumot, Pán Péterről pedig könyvet írt „Soldato Peter Pan” címmel. A könyből később színdarab is készül, amivel az első világháború hősi halottainak állítanak emléket. Celi azóta már nem lehet köztünk, a szíve vitte el. Így amikor az olaszországi Pán Péter történetét halljuk, akkor nem csak egy magyar katona fiúra kell emlékeznünk, de 22910 halottra, akik mind az Alpok hegyoldalain lelték halálukat és egy újságíróra, aki méltó emléket állított egy több mint hetven éve halott fiúnak.

Szantner Gábor

The post Ki is volt valójában a mesehős Pán Péter? appeared first on .


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »