Ki gondolta volna: Hollandiában is hosszú távú pénzügyi problémákkal küzdenek a migránsok

Reiner van Zutphen holland nemzeti ombudsman megállapítása szerint a Hollandiában élő menekültek többsége hosszú távú pénzügyi problémákkal küzd – írja az NlTimes hírportál.

Az emberi jogi biztos a hét elején közzétett jelentésében felhívta a figyelmet arra: a menekültstátusszal rendelkezők rossz anyagi helyzete ahhoz is köthető, hogy "nem értik a holland nyelvet, a bürokratikus eljárások túl bonyolultak számukra, és legtöbbjük még mindig feldolgozatlan traumákkal küzd".

A jelentésben az ombudsman arra is rámutatott, hogy amikor menekültek a befogadóközpontokból önálló lakásba költöznek, számláikat azonnal fizetniük kell, míg anyagi támogatást csak később kapnak. Mivel félretett pénzzel ritkán rendelkeznek, gondot okoz számukra az integrációs programok, a nyelvtanulás és hivatalos dokumentumaik lefordításának finanszírozása.

Hírdetés

A tavaly bevezetett polgári integrációs törvény szerint ez évtől az önkormányzatok felelősek a menekültek beilleszkedésének elősegítéséért. Az első hat hónapban az ő feladatuk, hogy gondoskodjanak a menekültek lakbérének és egészségbiztosításának kifizetéséről. Az ombudsman azonban úgy véli, hogy ez nem méltányos azokkal szemben, akik a törvény bevezetése előtt kapták meg a menekültstátuszt, így nem voltak jogosultak az azonnali segélyre.

Van Zutphen azt szeretné elérni, hogy a holland kormány létrehozzon egy, a menekültek számára könnyen hozzáférhető kapcsolattartási pontot, ahonnan azonnali támogatást nyújtanak a menekültek számára, pénzügyi és egyéb problémáik megoldásához.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »