Ki gondolta volna, hogy az élelmiszer-szabadságharcunk is csak a szavakban létezik?!

Ki gondolta volna, hogy az élelmiszer-szabadságharcunk is csak a szavakban létezik?!

Emlékeznek még arra a harcunkra, amit még idén februárban-márciusban kezdtünk el az Európai Unió nyugati országaival, illetve ezen tagállamok multijaival szemben.

Akkor azzal kampányolt az Orbán-kormány, hogy régiónkba sokkal silányabb minőségű élelmiszereket szállítanak, amit egy humoros kiadvánnyal is próbáltak megerősíteni.

Ugyanolyan mulatságos volt felidézni Lázár Jánosnak, hogy például arra a Coca Cola-ra is mérgesek, mely multival elsőként kötött az Orbán-kormány stratégiai megállapodást (tetszettek volna megfelelő követelményeket szabni a multiknak!).

Mindez végül oda vezetett, hogy a hvg.hu információi szerint

mégsem terjeszti az Országgyűlés elé a kormány azt a törvényjavaslatot, amely előírná az élelmiszerek gyártóinak, hogy tüntessék fel termékeik címkéjén, ha országonként eltérő azok összetétele.

Ez pedig komoly kudarc az élelmiszerek kettős minősége ellen indított hadjáratban.

Hírdetés

Sőt, ha ehhez hozzávesszük, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is elismerte a probléma létezését, még inkább érthetetlennek tűnik a lépés

Persze, ha a multik és az Orváb-kormány közti viszonyrendszert vizsgáljuk, akkor itt is megfigyelhető egyfajta kettős beszéd, van egy harcos befele, és van egy aláírós kifele (vö.: glifozát engedélyezés).

A legjobb mégis a körítés, mert attól unikum az orbánizmus. A hvg.hu ugyanis a Földművelésügyi Minisztériumnál rákérdezett az elmaradó törvényjavaslatra, a tárcától kapott válaszban azonban már meg sem említik azt.

Mintha soha nem is lett volna, zseniális. („Nem az a lényeg, hogy valóban van-e háború, s mivel döntő győzelem úgysem lehetséges, nem is az, hogy a háború jól megy-e vagy rosszul. Csak arra van szükség, hogy háborús állapot legyen.”)

Helyette marad az EU-ellenes blabla:

„Az Európai Bizottság vezetői végre beismerték azt, hogy a kettős mérce igenis létezik az unió élelmiszerpiacán. Az elmúlt hónapokban a V4 országok minden fórumot, lehetőséget kihasználtak arra, hogy közösen jelezzék a problémát az európai illetékeseknek. Jean-Claude Juncker is kijelentette elfogadhatatlannak tartja, hogy a kelet-közép európai országok lakóit másodrangú polgárként kezeljék a nagy élelmiszergyártók és pénzügyi forrást biztosítanak a kettős minőségű élelmiszerek vizsgálatára.

A jelenség létezése már nem kérdés, annak kiterjedését méri fel a bizottság széleskörű vizsgálati programja, melynek eredményeit bizakodva várjuk. Mi továbbra is kiállunk a magyar vásárlók érdekeiért, mindent elkövetünk, hogy megszűnjön a kettős mérce.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »