Ki ellen irányulhat valójában panama-papírok kiszivárogtatása?

Gerard Lyre, az Oknyomozói Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (International Consortium of Investigative Journalist – ICIJ) vezetője szerint az offshore-botrány kirobbantása nem része egy Putyin ellen irányuló propagandahadjáratnak.

Ryle a világméretű botrány kapcsán nyilatkozott a TASS hírügynökségnek, melyben kifejtette, hogy a több, mint 11 és fél millió dokumentum kiszivárogtatásának egyetlen célja volt: hogy rámutasson az offshore-piac homályaira, mely által a nemzetállamokat évente hihetetlen méretű kár éri.

Az ICIJ vezetője azután tette közzé nyilatkozatát, hogy a nyugati média annak ellenére, hogy Putyin, illetve családtagjai valójában meg sincsenek említve a dokumentumokban, sorban tette ki a botrány hírét vezércikkben az orosz elnök képével illusztrálva.

Élénk példa erre az angol sajtó, amely úgy tűnik, egyesítette minden erejét, hogy Putyint mocskolja, miközben a fölött a tény fölött, hogy az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron apjának neve is rajta van ezen a listán. A statisztikák szerint a brit médiumok 76%-ban említették Vlagyimir Putyint név szerint az offshore-botrányról írt cikkeik kapcsán, míg csupán 24%-uk jegyezte meg azt, hogy Cameron családja (is) érintett a botrányban, nagy összegekkel.

A vádak kapcsán az oroszok nemtetszésüket fejezték ki. „Az ilyen ’szivárogtatások’ a mi véleményünk szerint a tengerentúli lakosságot célozzák. Az is tiszta, hogy a ’putyinofóbia’ egy olyan szintre lépett, ahol lehetetlen pozitívan nyilatkozni Oroszországról, illetve annak tetteiről, sikereiről. Oroszországról negatív hangnemben kell beszélni, minél inkább, annál jobb, és ha nincs mit mondani, akkor kell kreálni valamit, amit lehet.” – nyilatkozott Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője szerdán az eset kapcsán, azt az oroszellenes hisztériát kommentálva, mely Nyugaton eluralkodott a botrány után.

Hírdetés

Amerikai politikusokról nincs információ

Mint azt már korábban megírtuk, a kiszivárogtatott dokumentumok egyetlen amerikai nevet sem tüntetnek fel, annak ellenére, hogy több, mint valószínű, hogy vannak bőven amerikai offshorelovagok is, akik talán még a most lebukott személyeknél is nagyobb tétekben játszanak.

A többek között a Soros György által futtatott Nyitott Társadalomért Alapítvány (Open Society Foundation – OSF) által támogatott szervezet vezetője a TASS-nak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a „Panama dokumentumok nem tartalmaznak adatokat amerikai politikusokról”, hozzátéve, hogy teljesen biztos, hogy a jöbőben sem fognak közzétenni semmilyen olyan anyagot, mely az Egyesült Államok politikai személyiségeivel és nagyvállalkozóival kapcsolatos.

Habár Ryle arra hivatkozott, hogy amerikaiakról nincsenek adataik, a valóságban sokkal inkább arról lehet szó, hogy az ICIJ-t támogató szervezetek és üzletemberek érdekeit sértené egy ilyen szivárogtatás.

Orientalista.hu – Crusader


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »