Ki akarták szabadítani "Marcit" a Gyorskocsi utcai fogdából

Körülbelül 2-300 ember jött össze a Budapesti Nyomozó Ügyészség előtt, hogy Gulyás Márton ellenzéki politikai aktivista fogvatartása ellen tiltakozzon. Gulyást időközben átvitték a Gyorskocsi utcába, így az összegyűlt társaság úgy döntött, átvonul oda.

Ott volt egy lökdösődés is, és a felsorakozott rendőrök utána kijjebb szorították a tüntetőket a bejárattól. Ezeket skandálták: Marcit ki, Marcit ki! – Jogállamot, Demokráciát –Szolgáljatok, védjetek! – Mi vagyunk a nép!

Az CEU-törvényt hétfőn aláíró Áder Jánosnak is több rigmus szólt, „Mocsok elnök”, és „nemazénelnököm” táblát is a magasba emeltek.

Fél nyolc körül a korábban a kilakoltatások ellen is tiltakozó egyik aktivista, Misetics Bálint egy autó tetejére állva megafonon mondott beszédet. Nagy ujjongás és taps kíséretében többek között arról beszélt, hogy nem a rendőrök az ellenfeleik, hanem a 2010 óta a jogállamot és a demokráciát módszeresen leépítő fideszes és KDNP-s politikusok.

Az Index  tudósítója szerint ugyanakkor a beszéd közben is néhányan nekifeszültek az előrébb álló rendőröknek. Nyolc után még nagyjából százötvenen maradtak, többek között azt skandálták, hogy „Mocskos Fidesz!”.

Hírdetés

Garázdasággal gyanúsítják a Sándor-palota rongálóit

Garázdasággal és rongálással gyanúsítja az ügyészség a Sándor-palotát festékkel dobálókat – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A közleményben emlékeztettek, hétfőn a Sándor-palota elé szervezett tüntetés alatt – az épületet körbevevő kordonon, illetve rendőri sorfalon keresztül – festékkel teli flakonokat dobálták az épületet, amit el is találtak, és a kifröccsenő festék a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára is került.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben két személyt hallgat ki gyanúsítottként, és gyorsított eljárásban történő bíróság elé állításukat tervezi.

Az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat, és egy társukat még keresik.

Az ügy egyik gyanúsítottja a bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Előzetes letartóztatásukra a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tesz indítványt – tették hozzá.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »