Khamenei ajatollah: Az USA megjegyzései “gyanakvásra adnak okot”

Khamenei ajatollah: Az USA megjegyzései “gyanakvásra adnak okot”

Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője szerint azok a megjegyzések, amelyeket az Egyesült Államok vezetői a nukleáris megállapodás hivatalos életbe léptetése és az Iránt sújtó szankciók feloldása után tettek, “mindenképpen gyanakvásra adnak okot”.

A legfelsőbb vezető kedden, a Hassan Rouhani elnök részére írt levelében felkérte a kormányt, “ügyeljen arra, hogy a másik fél teljes egészében teljesítse kötelezettségeit“, amelyeket a szombaton hatályba lépett nukleáris megállapodás előír.
Amerikai tisztviselők azt követően, hogy Washington új szankciókat jelentett be Irán ballisztikus rakéta programja miatt, a korábbinál élesebb Irán ellenes retorikát alkalmazva azzal vádolták Teheránt, hogy “fenyegetést jelent a regionális és a globális biztonságra”.

“Ügyelni kell arra, hogy a másik fél teljes egészében teljesítse a kötelezettségeit. Egyes amerikai politikusok elmúlt két-három napban tett megjegyzései mindenképpen gyanakvásra adnak okot”, fogalmazott Khamenei ajatollah.

“Ismételten hangsúlyozom, hogy az arrogáns kormányok, különösen Amerika részéről a csalást és az ígéret megszegését ebben a kérdésben és más kérdésekben nem szabad figyelmen kívül hagyni”, tette hozzá a legfelsőbb vezető.
Khamenei ajatollah levelében köszönetet mondott Rouhani elnöknek, Mohammad Javad Zarif külügyminiszternek és a többi tisztviselőnek a nukleáris megállapodás kapcsán.

Hírdetés

„Elégedett vagyok, mert a nagy iráni nemzet ellenállása az elnyomó szankciókkal szemben, az atomtudósok erőfeszítései e fontos iparágfejlesztése érdekében, valamint a tárgyalásokat folytatók fáradhatatlan igyekezete a szembenálló feleket – akik közül többen közismertek az iráni nemzettel szembeni ellenségességükről– visszavonulásra és az erőszakos szankciók egy részének eltörlésére kényszerítették”.

“Mindezzel együtt, ez a siker az arrogáns és erőszakos arcvonallal szemben az ellenállás és állhatatosság eredményeként jöhetett létre”, mondta Khamenei ajatollah.
“Mindannyiunknak tanulságként kell tekintenünk erre az Iszlám Köztársaság egyéb történései és eseményei tekintetében”, fűzte hozzá a legfelsőbb Vezető.

Khamenei ajatollah a továbbiakban azt tanácsolta az állami tisztviselőknek, hogy ne tulajdonítsanak túl nagy jelentőséget a szankciók feloldásának.
“Minden állami tisztviselőt figyelmeztetni kell arra, hogy a gazdasági problémák megoldása szüntelen és bölcs igyekezetet igényel valamennyi szektorban egy ellenálló gazdaság megteremtése érdekében, és a szankciók eltörlése önmagában nem elegendő a nyitáshoz az ország gazdaságában és az emberek jólétének biztosításában”.

A legfelsőbb vezető azt is kiemelte, hogy mindazért, amit a nukleáris megállapodással sikerült elérni, súlyos árat kellett fizetni.
“Az olyan írások és vélemények, amelyek igyekeznek figyelmen kívül hagyni ezt a tényt és úgy tesznek, mintha a nyugatnak tartoznának hálával, nem őszinték a nemzet közvéleménye felé”, mondta Khamenei ajatollah.

Orientalista.hu – (Press Tv- persianews.vcp.ir)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »