Kézivezérlés alá vették a lengyek közmédiát

Kézivezérlés alá vették a lengyek közmédiát

MTI nyomán

Jövő évtől lengyel barátaink is izgatottan várhatják minden este a vidám termelési riportokat, a gazdaság szárnyalásáról és az életszínvonal meredek emelkedéséről szóló híradásokat a köztévében. Persze lehet, hogy a Jog és Igazságosság vezette kormány bölcsebben fog élni a közmédia feletti teljhatalommal – de tény, hogy mostantól lehetőségük lesz arra is, hogy az orbán úton haladva nézhetetlenné lúgozzák a közszolgálati médiát.

Az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) szavazataival jóváhagyta szerda este a lengyel parlament alsóháza a lengyel médiatörvény módosítását, az előterjesztés gyors tárgyalása ellen az ellenzék és a nemzetközi médiaszervezetek tiltakoztak.

Hírdetés

A tervezett közmédiareform előkészítő szakaszát indító, a médiatörvény kis módosításának nevezett jogszabály mellett a 460 fős szejmben a PiS 228 jelenlévő képviselője szavazott. Ellene voksoltak az ellenzéki Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna párt képviselői. A harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 képviselőinek többsége – két igennel szavazó kivételével – tartózkodott. A törvénymódosítást a volt kormánykoalíció kisebb tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) egy képviselője, valamint egy független honatya is támogatta.

A jogszabály – melyről hamarosan a parlamenti felsőház is tárgyal – azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig a több részvénytársaság keretében működő média – a rádió és a tévé – vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki. A szakmai felügyeletet továbbra is az öttagú, a szejm, a szenátus és az államfő jelöltjeiből álló médiatanács (KRRIT) gyakorolná. A KRRIT állami szerv, melynek élén 2010 óta a Bronislaw Komorowski volt államfő jelöltjeként megválasztott Jan Dworak  áll.

A PiS átmenetinek szánja a kincstárügyi tárca szerepét a közmédia káderpolitikájában. A jövő év első felében végrehajtandó, mélyrehatónak beharangozott reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással. A reformot a közmédia szerepének elengedhetetlen megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolják.

Amennyiben a törvénymódosítást a szenátus és ezt követően az államfő is jóváhagyja, a jogszabály a jogtárban való közzététel után azonnal – a vacatio legisnek nevezett átmeneti időszak mellőzésével – hatályba lép.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »