Kezdõdik az oltás az egyadagos Johnson&Johnson vakcinával

Aki az egydózisú vakcinára várakozott, az már készülhet, mert elkezdődik az immunizálás a Johnson&Johnson termékével is. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése nyomán Romániában is alkalmazni fogják a vakcinát, az eredeti terveknek megfelelően – jelentette ki szerdán Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormányfőt megkérdezték, hogy miután az EMA úgy döntött, a Johnson&Johnson által kifejlesztett vakcina esetében az előnyök magasabbak, mint a kockázatok, elkezdi-e Románia is az immunizálást ezzel a termékkel.

Hírdetés

„Igen. Az EMA döntése nyomán elkezdjük az immunizálást a Johnson&Johnson termékével is. Ezt szándékoztuk használni eredetileg a mobil oltóközpontokban, amelyekben végül Pfizerrel kezdtünk oltani. Meglátjuk, hogyan döntünk a továbbiakban, lehet, visszatérünk az eredeti tervhez” – fejtette ki Florin Cîţu a Victoria-palotában.

A Johnson&Johnson termékének használatát először az Egyesült Államokban állították le, miután ennek az oltóanyagnak az esetében is trombózisos esetekről érkeztek jelentések. Ezek nyomán az EMA is vizsgálatot indított, és úgy döntöttek, hogy az oltás prospektusában meg kell említeni a mellékhatások között a vérrögképződést is, mint ritka, de lehetséges tünetet.

A covid-elleni vakcinák mindegyikénél észleltek több-kevesebb ilyen trombózisos esetet, ezt ITT és ITT foglaltuk össze részletesen.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint azonban nagyon ritka ezeknek az előfordulása, és mindegyik, az EMA által jóváhagyott oltás biztonságosnak számít.(agerpres/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »