Kezdődik a Reflex5!

Kezdődik a Reflex5!

Ma délután rajtol a Reflex5 Nemzetközi Színházi Fesztivál, mely szerda hajnalig ismét a térség színházi központjává változtatja Sepsiszentgyörgyöt. Rangos színházi előadások és izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket, melyek közül a berlini Rimini Protokoll Uncanny Valley és a Vilniusi Kis Színház Ványa bácsi című előadására, valamint a Jü-koncertre még kaphatók jegyek a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon. Az előkészületekről Musát Arnoldot, a fesztivál koordinációs igazgatóját kérdeztük.

Egyre nagyobb a pezsgés, érkeznek a vendégek, meghívott társulatok, épül a színházi tér a Sepsi Arénában Dálnaky Csanád, Tamás István és Szabó István technikai vezetésével – mondta lapunknak Musát Arnold, a Reflex Fesztivál koordinációs igazgatója, akit csak néhány pillanatra sikerült megszólítanunk, miután visszaérkezett a színházba az Arénától, és mielőtt megbeszélést kezdett volna a biztonságért felelős Pál Csabával.

„Valójában a robot érkezett elsőként, a Rimini Protokoll produkciójának szereplője, de már az emberek is úton vannak errefelé” – mondta Musát Arnold, miközben a promóciós anyagokat és az önkéntesek kitűzőit rendezgette Fazakas Misivel, az Osonó vezetőjével, aki ugyancsak közreműködött a fesztivál minden eddigi kiadásának szervezésében. A litván Ványa bácsi-előadás műszaki személyzete már megérkezett, el is kezdték a munkát.

Kérdésünkre, hogy a korábbi Reflex fesztiválokhoz képest miben más ennek a több modulban tartott rendezvénynek a szervezése, Musát Arnold így fogalmazott: „Talán azt lehet elmondani, hogy a Reflex5 moduljai kompaktabb, sűrítettebb munkafolyamatot jelentenek a fesztivál korábbi kiadásaihoz képest. Azok hosszabb időintervallumot öleltek át és nem tartalmaztak egyszerre ennyi eseményt. Ettől nagyobb kihívás, de ettől talán izgalmasabb is számunkra ez a mostani szervezőmunka.”  

Előadások és Jü-koncert

Amint már bizonyára tudják a háromszéki színházkedvelők, a berlini Rimini Protokoll társulat Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadása, a Vilniusi Kis Színház Tomi Janežič által rendezett Ványa bácsija, valamint a lengyel Witkacy Színház A mészárszék című Mrożek-feldolgozása lesznek a Reflex5 márciusi moduljának külföldi előadásai, mellettük három helyi produkció is bemutatásra kerül: az Andrei Mureşanu Színház Bobi Pricop által rendezett Blasted-ja, az M Studio Mozgásszínház Fren_Ák által rendezett [email protected] című mozgásszínházi előadása, valamint Pintér Béla Gyévuska című darabja, melyet a házigazda Tamási Áron Színház társulata mutat be.

A Reflex5 kísérőprogramjai közül mindenekelőtt a Jü zenekar koncertjét ajánlják a nézők figyelmébe a szervezők, mely ma este, 21.30-tól kezdődik a színház nagytermében. A Jü 2012-ben alakult Budapesten, hangzásában pedig egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága, az ambient-textúrák hipnotikus hatása és az afrikai zenék komplex, zsigeri ritmikája.

Hírdetés

 

Reflex Nightlife

Amint már megszokhatta a Reflex fesztiválok közönsége, minden nap éjszakába nyúló partival ér véget, melyek helyszíne idén a Tamási Áron Színház előcsarnoka lesz.

Ma este, 23 órától, a Jü koncertje után Kusztos Attila sepsiszentgyörgyi képzőművész és grafikus (FLaCLoSSLeSS) zenéjére táncolunk, szombaton az éjfélkor kezdődő Ványa bácsi-közönségtalálkozót követően a művészeti fesztiválokról már ismert Barna (Fazakas Barna) csíkszeredai képzőművész és Dj fogja táncra perdíteni a bulizni vágyókat, vasárnap Tengrila, azaz Forró Tamás sepsiszentgyörgyi kultúrkocsmavezető és eseményszervező vinyl válogatásából kapunk ízelítőt, hétfőn küb_beat, azaz Kónya-Ütő Bence, a Tamási Áron Színház színésze a bulifelelős, a keddi zárónapon pedig levezető party lesz, amit egy zenei applikáció algoritmusa szabályoz majd.

 

Közönségtalálkozók

Természetesen a közönségtalálkozók sem maradhatnak el, idén is mindhárom meghívott színházi produkcióról beszélgetni fognak az alkotókkal.

Az első közönségtalálkozót rendkívül késői időpontban, szombat éjszaka 24 órától tartják – Raluca Rădulescu teatrológus, újságíró, fordító vezetésével – a Litvániából érkező Ványa bácsi alkotói ugyanis már másnap reggel elutaznak. Az Uncanny Valley közönségtalálkozót a berlini produkció negyedik előadása után, hétfő este 21 órától tartják Tompa Eszter színésznő irányításával. A mészárszék című lengyel előadásról kedd este ugyancsak 21 órától beszélget az alkotókkal Kriston Wojtek, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »