Kezdődhet a remegés, mert ami ezután jön, nem lesz fájdalommentes

Kezdődhet a remegés, mert ami ezután jön, nem lesz fájdalommentes

Alig 2 órával ezelőtt igen fontos bejelentést tett Matthias Müller. Nevezett német úriember a Volkswagen (W) frissen kinevezett vezérigazgatója. Müller a kibocsátási botrány következményeiről tájékoztatta a wolsburgi üzem dolgozóit, s mint mondta, arra kell készülni, hogy minden tervezett beruházást felülvizsgálnak, majd mindenkit megnyugtatott: ez nem lesz fájdalommentes.

Ez az egész Volkswagen-botrány három nagyon fontos szempontra irányította rá a figyelmet.
 
Az egyik, hogy valójában nincs szükség katonai eszközökre ahhoz, hogy csapást mérjünk egy ország gazdaságára. Elég pusztán, jól időzítve, kiütni az adott ország iparának zászlóshajóját. Esetünkben még Németország számára is igen érzékeny veszteség lenne a Volkswagen esetleges elvesztése.
 
A második, hogy a multinacionális vállalatok, lehetnek azok észak-amerikai vagy épp európai központúak, valóban nagy ívben tesznek a nemzetállamok szabályaira, az állampolgárok jogaira, egészségügyi állapotára.
 
A harmadik, és most ennél a pontnál fogunk egy pillanatra elidőzni, baromira nem nagy ötlet összeszerelő-üzemet csinálni egy országból!
 
Matthias Müller, kedden arról tájékoztatta a VW wolsburgi üzemének dolgozóit, hogy a multi vezetése tökéletesen tisztában van a krízis technikai megoldásaival, egyben látják a problémákat is. Azonban – mint mondta – a kibocsátási botrány jövőbeni üzleti, pénzügyi következményei továbbra sem egyértelműek, ezért arra készül a menedzsment, hogy minden tervezett beruházást megvizsgálnak, és ami nem sürgős, azt késleltetik, vagy egyenesen felfüggesztik. A VW ennek tudatában fogja a hatékonysági programját is megfogalmazni.

Hírdetés

Most nagyon őszinte leszek, ez nem lesz fájdalommentes

– rögzítette Müller a dolgozók előtt.

Azonban, ami gyomorremegést okoz egy német melós számára, az már egyenesen gyomorvérzéssel ér fel a magyar kollégája esetében.
 
S ami rossz a győri Audinak (a VW egyik motorbeszállítójának), az majdhogynem katasztrófa a hazai gazdaság számára. Hazánkban 16 ezren dolgoznak közvetve vagy közvetlenül a német autógyártónak, miközben a hazai feldolgozóipar 27 százalékát tavaly a járműipar adta. Igaz, a magyar üzemekben gyártott autók 93 százaléka aztán külföldre megy, aminek fele Németországba.
 
De így legalább pörgött az export és emelkedett a GDP is, amely mint két szent tehén, folyamatosan ellátja trágyával az ipari mértékű fejlődést megváltóként követő európai vezetőket.
 
Azonban, mindez könnyen megszűnhet, a tehenek hiába szentek, előbb-utóbb megdöglenek.
 
S az nem lesz fájdalommentes.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »