Kezdik a földgáz bevezetését Uzonban

Kezdik a földgáz bevezetését Uzonban

Uzon község az első háromszéki közigazgatási egység, ahol európai uniós alapokból finanszírozzák a földgáz bevezetését. Az erre vonatkozó szerződést az előző héten írták alá az önkormányzat, valamint a kivitelező cég képviselői.

Bordás Enikő polgármester és a török kivitelező cég képviselője, Elena-Luminița Amzar szerdán látta el kézjegyével a megállapodást, mely szerint a munkálatok elvégzésére – tervezéssel együtt – kilenc hónap áll rendelkezésre.

Az igen feszes határidő kapcsán Bordás Enikő tegnap lapunknak elmondta, a kivitelezőnek egy hónapja van, hogy elkészítse a szükséges terveket, ezt követően kiállítják az építkezési engedélyt, és csak ezután indulhat a tulajdonképpeni munka, amit év végéig be is kell fejezni.

Hírdetés

A török kivitelező cég mintegy 54 kilométer hosszú vezetékrendszert épít ki, mely a községközponton kívül Szentivánlaborfalván, Lisznyóban, Bikfalván és Uzonfüzesen összesen 1846 háztartáshoz juttatja el a földgázt. Az önkormányzat tájékoztatója szerint Sepsimagyarós és Lisznyópatak lakossága nem igényelte a földgáz bevezetését.

A polgármester kitért arra is, hogy a hálózat kiépítésével megbízott vállalkozó összesen nyolc csapattal érkezik az érintett településekre: hét csapat a kijelölt helyszínen egy időben dolgozik majd, a nyolcadik pedig a munkálatok során adódó sürgős beavatkozásokat végzi el, ennek ellenére feszes tempóban kell majd haladniuk. A kivitelező képviselője, Eugen Tițu mérnök a „szokatlanul rövid” határidő kapcsán kifejtette: az általuk eddig sikerrel befejezett 263 projekt garanciát jelent arra, hogy tartani tudják magukat a megszabott időhöz.

„Bízom benne, hogy a legrövidebb idő alatt sikerül megszereznünk a szükséges jóváhagyásokat, és a kivitelező nekifoghat a munkának. Hatalmas előrelépésnek tartom, hogy a köz­ség hét falujából ötben belátható időn belül földgázt használhatnak fűtésre” – fogalmazott Bordás Enikő.

Uzon község még 2020-ban, az előző polgármester, Ráduly István kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával pályázott a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban a földgázellátást biztosító hálózat kiépítésére. A projekt összértéke áfával együtt megközelíti a 7,5 millió eurót. Bordás Enikő kiemelte, valódi csapatmunka volt – melyből az önkormányzat munkatársai, az RMDSZ politikusai is kivették részüket –, s azt remélik, a jelenlegi bizonytalan helyzet ellenére  sikerül befejezni az érintett települések számára új korszakot hozó nagyszabású beruházást.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »